Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Łatwy
Składniki
ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła zimnego pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypty soli
- 3 łyżki cukru
- 1 jajo
KREM i DEKORACJA
- 1 puszki brzoskwiń, pokrojonych w cieńkie plasterki
- 500 g mascarpone Piątnica
- 125 g śmietanki 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżki cukru waniliowego, wykonanego w TM
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Anna - okrągła forma kamionkowa
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Formę do tarty natłuścić i oprószyć mąką, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto wymieszać 20 s/obr. 4.
- Mieszać kolejne 10 s/"Obroty wsteczne" /obr. 2, aby ciasto odeszło od noży.
Uformować kulę – obwinąć folią spożywczą – schłodzić 20 min w lodówce. - Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia, wyłożyć nim dno i boki formy do tarty, ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą) lub ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło.
Piec 10 min (190°C), następnie papier do pieczenia oraz nasiona roślin strączkowych zdjąć i wyrzucić. Piec kolejne 10-15 min (190°C) lub do momentu, aż spód zacznie się rumienić. Upieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia na ok. 15 min, - Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mocno schłodzoną śmietanę, dodać mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy ubijać obr. 3, bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji kremu.
- Ubitą masę przełożyć na wystudzoną tartę. Ozdobić pokrojonymi w plasterki brzoskwiniami i listkami mięty.
Porady
Brzoskiwinie kroimy w cieniutkie plasterki i układamy plasterek za plasterkiem w formie kwiatka.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?