- TM 31
Składniki
CIASTO
- 70 g Miękkiego masła
- 500 g mąki pszennej
- 250 g mleka koziego pełnego
- 2 żółtka kurze
- 80-100 g cukru trzcinowego
- 40 g drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- czarny sezam do posypania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
-do naczynia włożyć drożdże, cukier, żółtka i mleko, wymieszać – 1,5 min, temp. 50 st.C, obr. poz. 5
-dołożyć resztę składników wg podanej kolejności i wyrabiać – czas 1,5 min, "Blokada naczynia miksującego" , obr. "Ciasto"
-ciasto wyłożyć i pozostawić do wyrośnięcia (ok. ½ godz.)
-następnie z ciasta wycinać bułeczki i formować jak pączki, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnym sezamem
-ponownie pozostawić do wyrośnięcia
-wstawić do ciepłego piekarnika i piec 15-20 min, temp.180 st.C
Porady
Ciasto szybciej urośnie gdy odstawimy je w ciepłe miejsce. Ważne jest, aby urosło 2 razy, wówczas bułki są bardzo puszyste.
Dla osób uczulonych na produkty pochodzące od krowy, zamiast masła można dodać 50g oleju rzepakowego.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobre. Użyłam mleka krowiego i 70 g cukru brązowego.
Ja również zmodyfikowałam: dałam 70g cukru trzcinowego, mleko owsiane, mąkę orkiszową 700. Ciasto wyrastało w piekarniku nagrzanym do 50st (bez dalszego grzania). Wyszło 15 bułeczek. Piekłam ok.17 min. 190st góra-dół, a po 5 min sam dół, bo góra mocno się zarumieniła. Wyszły wspaniałe.
TROSZECZKE ZMODYFUKOWAŁAM, dalam 70g cukru, zwykle mleko i wyszły wyśmienite. polecam przepis
Wyglądają bardzo apetycznie na pewno spróbuję je zrobić
Pychotka
Bułeczki pyszne Polecam
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
Are you sure to delete this comment ?