3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zupa szczawiowa


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Zupa szczawiowa krem

  • 400 gramów szczawiu w słoiku, najlepiej już taki zblędowany
  • 100 gramów cebuli, pokrojonej w kosteczke lub rozdrobnionej w TM
  • 100 gramów korzenia pietruszki
  • 100 gramów marchwi
  • 100 gramów selera
  • 800 gramów wody
  • 35 gramów masła, może być zwykłe lub klarowne
  • 1 kostki bulionu drobiowego, lub 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego wykonanego w TM
  • 1 kostki Bulionu warzywnego, lub 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM
  • 300 gramów ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 2 kulki ziarno ziela angielskiego
  • 1 liście liść laurowy, suszony
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 6
    45min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

  1. Jeżeli masz szczaw siekany to dodaj odrobine wody i go zblęduj a następnie prztrzyj przez drobne sitko.
    Do pustego naczynia miksującego włożyć pietruszkę, marchewkę i seler, rozdrobnij 3 s/obr. 5.
    Masło rozpuść na patelni i usmaż pokrojona w kostkę cebulę na brązowy kolor a następnie dodaj do rozdrobnionych warzyw i duś 5min/120°C/obr. 1.
    Dodać wodę, kostki lub koncentrat bulionu , ziele angielskie i liść laurowy. gotować 10min/100°C/obr.1. W tym czasie ugotować jajka na twardo i ostudzić.
    Dodać do TM pokrojone ziemniaki i gotować kolejne 10min/100°C/obr. 1
    Do naczynia miksującego dodać szczaw, sól i pieprz, cukier, gotować 3 min/100°C/obr. 1.
    Do kubka wlać śmietanę, dodać ok. 100-150 g (½-¾ miarki MT) gorącej zupy, wymieszać.
    Do naczynia miksującego wlać zupę ze śmietaną, wymieszać 20 s/ Obroty wsteczne/obr. 1.5
    Jajka obrać i przekroić na połówki lub ćwiartki. Zupę podawać na ciepło z dodatkiem jajek.
    Smacznego
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Proponuje ziemniaki przed dodaniem też na szybko zarumienić na patelni to doda extra smaku zupie.
Tłuszcz z przemażonej cebulki dodaje do zupy ale to już każdy może wybrać czy też go dodać czy tylko samą przysmażonż cebólkę.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy