3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Śmietanowiec


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Śmietanowiec

  • 3 torebki Galaretek - różne kolory
  • 3 porcje Wody - 300g
  • 50 gramy Cukru pudru/waniliowego
  • 120 gramów mleka
  • 1000 gramów Śmietany co najmniej 30%, dobrze schłodzonej
  • 3 łyżki żelatyny, Gelwe
  • 1 porcji masła, do wysmarowania formy
  • 6
    2h 30min
    Czas całkowity 2h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1) Do naczynia miksującego wlać jedną porcję wody, zagotować 5 min/100°C/obr.1. Powoli dodawać galaretkę, w czasie pracy urządzenia się rozpuści 2 min/90°C/obr.3. Galaretkę przelać do miski i pozostawić w chłodnym miejscu do stężenia. Postępować tak z każdym smakiem galaretki.

    - Po ostygnięciu każdą galaretkę pokroić w kostkę. Przełożyć do dużej miski i delikatnie wymieszać.

    2) Żelatynę namoczyć w mleku, podgrzać w naczyniu miksującym 4 min/90°C/obr.3, przelać do szklanki i przestudzić.

    3) Umyć, wytrzeć do sucha, ostudzić a następnie wsadzić Blokada naczynia miksującego do lodówki na 5 minut, po tej operacji założyć motylek i wymieszać zimną śmietanę z cukrem 1 min./obr.4.

    - Do ubitej śmietany z cukrem dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać w naczyniu miksującym 15s/obr.4

    4) Powstałą masę wymieszać w dużej misce z 3/4 litości galaretkami i przełożyć do przygotowanej posmarowanej masłem formy do tortów na zimno. Resztę kostek wtopić na górze masy. Pozostawić na kilka godzin w lodówce.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przed zmiksowaniem śmietany warto włożyć Blokada naczynia miksującego do lodówki celem schłodzenia.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz