Składniki
SEROWE BUŁECZKI SCONES
- 450 gramów mąki pszennej
- 120 gramów masła
- 120 gramów sera cheddar
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 gramów mleka chudego
ZUPĘ
- 40 gramów soczewicy czerwonej
- 2 cm kawałek świerzego imbiru pokrojonego w talarki
- kawałek skórki z cytryny
- 300 gramów marchwi
- 1 średnia cebula
- 50 gramów masła
- 100 gramów śmietany 18%
- 1000 gramów wody lub wywaru rosołowego
- pieprz czarny, świeżo mielony
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 1 łyżka bulionu warzywnego wykonanego w TM ( jeśli używamy wody zamiast wywaru)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksujacegi dodać makę ,śer, masło, proszek do pieczenia i sól . Zmiksować 7 sek./ obr.6
Dodać mleko i wyrobić ciasto 30 sek/"Ciasto"
Soczewicę , imbir i skórkę z cytryny rozdrobnić 20 sek. obr.10
Dodać cebulę pokrojoną w ćwiartki, marchew w kawałkach, masło i łyżkę bulionu warzywnego wykonanego w TM - rozdrobnić 10 sek./ obroty 4-5.
dodać wodę lub wywar warywny do wysokości 1litra na miarce w naczyniu miksującym.
Gotować 15 min./100ºC/ obr.2
Dodać kolendrę lub pietruszkę, sóli pieprz oraz śmietanę.
Zmiksować 1 min./ obr.10 do uzyskania konsystencji kremu.
Podawać z ciepłymi bułeczkami scones.
bułeczek serowych scones
ZUPY
Porady
Przepis pochodzi z angielskiej ksiązki “Fast and Easy Cooking” for TM31
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszne. Polecam. Wlasnie zrobilam. Jednak zrobila w tradycyjnyn ksztalcie dziekuje za przepis
W oryginalnym przepisie jest cheddar, chodzi o jego ostry smak. Nie próbowałam nigdy robić z innym serem - ale ogolnie to powinnien być ser twardy, długo dojrzewający. Z zakupem cheddara nie ma ostatnio problemów bo jest dostępny w większości dyskontów , 200 gramów za ok 7 zł.
“Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa " - Mary Lou Cook
czy musi być dokładnie ten ser do bułeczek ?
Zrobię i spróbuję część zamrozić. Powiem jaki był efekt
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Nie mroziłam, więc trudno mi powiedzieć . Wydaje mi się ,że bułeczki spokojnie można by natomiast wzbogacić o dodatek mielonej papryki lub czosnku granulowanego w zależności do jakiej zupy byłyby podawane.
“Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa " - Mary Lou Cook
Czy te bułeczki można zamrozić? Ciekawe jak będą smakowały po rozmrożeniu? Bo gdyby nie straciły swoich walorów smakowych, to byłoby dobre rozwiązanie...
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Dzięki za ciekawy przepis Myślę, że te bułeczki będą pasowały też do innych zup kremowych, zwłaszcza do pikantnych Dodaję do wypróbowania
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Are you sure to delete this comment ?