
Składniki
- 1/2 średniej cebuli
- 1 por (biała część)
- 200 gramów Ziemniaków obranych
- 25 gramów oliwy z oliwek
- 25 gramów masła
- 240 gramów groszku konserwowego, odsączonego z zalewy
- 1000 gramów wody
- 2 kostki bulion warzywny
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 zòltka
- 100 gramów śmietany 18%
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżka siekanej pietruszki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Sycąca zupa o ciekawym i niezapomnianym smaku. Jej nazwa pochodzi od włoskiej miejscowości Solferino, połozonej na północy Włoch , w Lombardii.
Można ją podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.Obraćcebulę,przekroić na mniejsze kawałki.
Umyćpor, odrzucićzieloneczęść ipokroić na mnijsze kawałki.
Obierzziemniakii pokrójna mniejsze kawałki.
Umieść wszystkieskładnikiw naczyniu miksującym, rozdrobnić 6-8 s./ obroty 4.Następnie dodać oliwę i masło, połowę groszku konserwowego i dusić 7min./ Varoma/ obr.3
Dodać wodę, kostki bulionowe i koncentrat pomidorowy, doprawić sola i pieprzem, gotować 15min/
100° C/ obr.1Pod koniec gotowaia przez otwór w pokrywie dodać resztę groszku.
W miseczce rostrzepać zółtka ze śmietaną i niewielką ilością zupy, nastepnie dodać masę do nasczynia miksującego , zagotować 3 min./100° C/
"Obroty wsteczne" / obr. 2
Porady
Na talerzu posypać siekaną pietruszką, podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
super zupka, własnie wpadłem na pomysł, by w przepisowni zamieścić klasyczną toskańską zupę " farro"
zupa pyszna, zrobię jeszcze raz, ala z mniejszą ilością koncentratu.
RYSZARDA
Czy zupę się miksuje?
Potwierdzam- pychotka!
Dzisiejszy, niedzielny, obiad dzięki tej zupie był wyjątkowy. <3 Jest całkiem gęsta, można spokojnie podawać bez grzanek.
Zupkę zrobiłam przed chwila i muszę przyznać, że wyszła przepyszna! Dzieci zjadły ze zmakiem a ja "wylizałam" resztki z urzadzenia
Zrobię ja jeszcze nie raz....
" Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "
Bardzo dobra zupka! i naprawdę sycąca