thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1 jajko całe
  • 2 szczypty soli
  • 50 g wody
  • 2 łyżki oleju

farsz

  • 300 g szpinaku mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczki soli
  • 2 szczypty galki muszkatalowej
  • 100 g ser lazur blue
  • 150 g śmietany 18%
  • 2 jajka cale
  • 150 g łososia, wędzonego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  

    Wszystkie składniki(na ciasto) umieszczamy w naczyniu i wyrabiamy 2min. nastepnie zawijamy ciasto w folie spożywcza i wstawiamy do lodówki na 30 minut, po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłozyc nim blache do tary uprzednio wysmarowana masłaem i posypana maką. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 200 stopni/

    15 min 

    farsz

    Cebulę i czosnek wkładamy do naczynia 3s/obr.5 zgarnać kopystką, dodac szpinak, przyprawy i ser, gotować 12min/90stopni/obr2 (woda musi odparować w połowie czasu zdjac miarkę) nastepnie wyłożyć szpinak na podpieczoną tartę na wierzch ułozyć łososia. W miseczce rozczepać jajka dodac smietanę doprawić lekko solą i pieprzem całośc zalać masa śmietanowo jajeczną. Zapiekac 20 minut 180 stopni aż masa się zetnie i zarumieni 

     

     

     

    f

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

tarta ze szpinakiem i wędzonym łososiem

Wydrukuj:

Komentarze