- TM 5
Składniki
ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 1 jajko całe
- 2 szczypty soli
- 50 g wody
- 2 łyżki oleju
farsz
- 300 g szpinaku mrożonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczki soli
- 2 szczypty galki muszkatalowej
- 100 g ser lazur blue
- 150 g śmietany 18%
- 2 jajka cale
- 150 g łososia, wędzonego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie składniki(na ciasto) umieszczamy w naczyniu i wyrabiamy 2min. nastepnie zawijamy ciasto w folie spożywcza i wstawiamy do lodówki na 30 minut, po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłozyc nim blache do tary uprzednio wysmarowana masłaem i posypana maką. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 200 stopni/
15 min
farsz
Cebulę i czosnek wkładamy do naczynia 3s/obr.5 zgarnać kopystką, dodac szpinak, przyprawy i ser, gotować 12min/90stopni/obr2 (woda musi odparować w połowie czasu zdjac miarkę) nastepnie wyłożyć szpinak na podpieczoną tartę na wierzch ułozyć łososia. W miseczce rozczepać jajka dodac smietanę doprawić lekko solą i pieprzem całośc zalać masa śmietanowo jajeczną. Zapiekac 20 minut 180 stopni aż masa się zetnie i zarumieni
f
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zdecydowanie za słona, ale wymiana sera blue na ricottę to zmienia i wtedy jest super.
Moja pierwsza Tarta w życiu i wyszła super. Dla męża trochę za słona. Na pewno jeszcze nie raz zrobię.
pychotka
dziś jest w planie, zakupy juz zrobione
Are you sure to delete this comment ?