Składniki
Masa jabłkowa
- 1500 g jabłek, winnych, obranych, wydrążonych, pokrojonych w ćwiartki
- 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
- 40 cukru
- 3 łyżki bułki tartej
Piana białkowa
- 4 białka
- 1 szczypta soli
- 180 g cukru pudru
ciasto kruche
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 80 g cukru
- 400 g mąki pszennej
- 200 g margaryny, zimnej pokrojonej na kawałki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Ben - płaska forma kamionkowa
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. C
2. Do naczynia wsyp 180g cukru i zmiel na puder 15s./obr.10, przełuż do innego naczynia.
3. Do naczynia włóż wszystkie składniki na ciasto według podanej kolejności, wymieszaj przy pomocy kopystki 40 s./obr.5. Ciasto podziel na 2 częsci - jedną większą (ok. 500g) i mniejszą, wynikową. Większą część ciasta rozwałkuj na blaszce o wymiarach ok. 40 x 25 wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto ponakłówaj widelcem i piecz 15 min. w temp. 180st.C. Drugą część ciasta zawiń w folię i włóż do zamrażalnika na 30 min.
4. Do włóż połowę przygotowanych jabłek, rozdrobnij 4-5s./obr.4, przełóż do innego naczynia. Drugą część jabłek rozdrobnij w ten sam sposób.
5. Załóż motylek. Do włóż całość rozdrobnionych jabłek, dodaj cynamon i cukier, podduś jabłka 10 min.80 st.C/ obr.2. Przełóż do innego naczynia, ewentualnie odlej nadmiar soku lub do jabłek wsyć 4-5 łyżek kaszy mannej (ilość zależna od tego jak rzadkie są jabłka).
6. Upieczony spód ciasta posyp bułką tartą, wyłóż równomiernie jabłka i posyp dodatkowo cynamonem.
7. Do czystego i suchego załóż motylek, wlej białka ze szczyptą soli, ubijaj 4 min./obr.3. po upływie 1,5 min, stopniowo dodawaj cukier puder. Ubitą pianę rozprowadź równomiernie na jabłkach. Pozostałą część ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp ciasto.
8. Wstaw do piekarnika i piecz 45 min.
Porady
przepis pochodzi z ksiązki "Radość gotowania" i jest to najlepszy przepis na szarlotkę jaki do tej pory testowałam
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Hello Neighbor ,Najlepsza szarlotka!
Fantastic apple pie! Excellently flaky dough. I used a whole lemon's worth of juice and some vanilla sugar in place of regular sugar when cooking the apples. Excellent dish! fireboy and watergirl
Pyszna, kruchutka, ja dałam eryrytol i mąkę orkiszową i wyszlo idealnie. Polecam
Odkąd wypróbowałam ten przepis, nie korzystam z innego i tak nasza przygoda trwa już 🤔 ze 3 lata
Ja miałam mix jabłek które mi zalegały i chciałam się ich "pozbyć". Wyszła bardzo smaczna
CZY MOZNA UŻYĆ ZIELONE JABŁUSZKO ? czy lepiej jona gold...??
Magdalena Sciezynska
Ciasto przepyszne. To najlepsza szarlotka jaką jadłam
Pyszna piekę kolejny raz . Zmniejszam ilość cukru i tak jest super
Moja ulubiona szarlotka.Pyszna
Dzisiaj robiłam tą szarlotke Miałam problem z tą pianą zamiast szybkości 3 dałam 4 i w końcu się udało A w smaku jest bardzo dobra
Are you sure to delete this comment ?