Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 45min
porcja/porcje/porcji
12 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
  • TM 5
opublikowany: 14/12/15
zmieniono dnia: 14/12/15

Składniki

  • 0.2 litra zimnej wody
  • 1 łyżeczek soli
  • 275 g masła
  • 150 g mąki krupczatki
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g pieczarek
  • 3 cebule
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 pierś z kurczaka
  • 180 g sera żółtego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ślimaki serowo grzybowe
  1. Wode wlać do szklanki dodać sól i wymieszać.

     Do naczynia włożyć 75g masła i roztopić  temperatura 60 stopni czas 1.5 min. obroty pozycja 1 

    Dodać mąkę krupczatke, mąke pszenna i wodę z solą  czas 30 s pozycjaCiasto"Ciasto"

    Ciasto włorzyć na 15 minut do lodówki.

    Pozostałe masło pokrojone na kawalki włorzyć do naczynia i miksować czas 1min poz. obr. 3

    Masło wyciągnąć uformować w cienki kwadrat włorzyć na 3 minuty do zamrażarki. 

    Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na kwadratowy placek grubości około 2 cm (lub cieniej), tak by środek był grubszy niż boki. Na środku rozłożyć schłodzone masło, tak by rogi znajdowały się pośrodku boków ciasta.  Rogi ciasta ułorzyć w kopertę zasłaniając masło. 

    Ciasto z masłem rozwałkować na prostokąt i zwinąć na 3 części wstawić do zamrażalki na 5 min. Czynność powtórzyć  3 razy.

     

  2. Cebule włorzyć do naczynia miksującego zmiksować czas 2 s obr poz 5.

    Przełożyć do innego naczynia. 

    Pieczarki zmiksowac czas 1 s obr poz 5 

    Dodać cebule i musztarde dusić temp. 120 czas 8 min obr Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"  pozycja 1

    Doprawić do smaku 

  3. Ciasto rozwałkować. Na ciasto ułorzyć rozbitą pierś z kurczaka doprawioną pieprzem, wegetą wykonaną w termomixie  i papryką. Na wierzch ułorzyć farsz i posypać serem, Całość zwinąć w roladę.

    Rolade kroić na kawałki o grubości 2,5 cm

    Piec 15 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ślimaki serowo grzybowe

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?