- TM 5
Składniki
ROLADA MIĘSNA W CIEŚCIE FRANCUSKIM
- 150 g szynki gotowanej, w plastrach
- 500 g Ciasta francuskiego, (2 opakowania po 275 g każde)
- 100 g białego wina, wytrawnego
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej
- 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczki soli
- 500 g mielonej wołowiny
- 200 g sera żółtego, (np. gouda, ementaler) pokrojonego na kawałki
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania rolady
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 15s/obr.8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć mięso, sól, pieprz, zioła prowansalskie i mąkę, dodać wino, gotować 10min/100'C/"Obroty wsteczne" /obr."Mieszanie" . Naczynie miksujące odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ewentualnie doprawić według uznania.
Ciasto francuskie rozwinąć tak, aby dłuższy bok jednego zachodził 1 cm na bok drugiego, miejsce łączenia rozwałkować.
Rozgrzać piekarnik do temp. 180'C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na cieście francuskim rozłożyć przestudzone mięso, pozostawiając wolne brzegi (ok. 3 cm). Mięso posypać rozdrobnionym serem, na wierzchu ułożyć plastry szynki. Całość zwinąć w roladę, zaczynając od dłuższego boku. Końcówki zawinąć jak cukierek, nadmiar ciasta odciąć ( z odciętego ciasta można wykonać ozdoby na wierzch, np. listki).
Roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch rolady posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 35-40 min (180'C), aż do zrumienienia ciasta.
Roladę podawać na ciepło lub zimno, pokrojoną w plastry.
Porady
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki bezpośrednio przed użyciem. Należy przygotować je możliwie szybko i w chłodnym miejscu, ponieważ ciepłe staje się klejące i ciągnące.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Danie smaczne, polecam