Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 40min
porcja/porcje/porcji
12
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
Składniki
Nyskie Frykasy J.B
- 90 g mleka
- 20 g cukru
- 60 g masła
- 15 g drożdży świeżych
- 3 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu, mielonego
- 30 g sera żółtego
- 20 g natki pietruszki, świeżej
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 4 łyżki Ketchupu
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczki zioła prowansalskie, suszone
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, wsypać cukier i 30 g masła .
Podgrzewać 1minuta /37°C/obroty2 - Dodać drożdże i 2 jajka , wymieszać 5s/obr.3.5
- Dodać mąkę i sól, wyrobić ciasto 3 minuty obr 2.5. Dodać pozostałe 30 g masła . Ponownie wyrobić ciasto 1 min obr.2.5
- Ciasto przełożyć do miski natłuszczonej olejem . Przykryć czystą ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do naczynia wrzucić pokrojony na kawałki ser żółty . 8s/ obr 7
- Ser przełożyć do miski
- Do naczynia miksującego wrzucić czosnek 6s/obr 6
Czosnek zgarnąć kopystką na dno
Dodać przecier, ketchup pół łyżeczki soli , pół łyżeczki pieprzu i zioła prowansalskie. Wymieszać 10s / obr 3.5 - Rozgrzać piekarnik 200°C
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. - Wyrośnięte ciasto na na opruszony mąką blat i rozwałkować na kształt prostokąta.
- Powstały " placek " posmarować przygotowanym sosem , posypać serem i posiekaną natką pietruszki ( opcjonalnie).
- Placek złożyć na pół.
- Ostrym nożem pociąć cały placek na paski o szerokości 2/2.5 cm
- 1 pasek nałożyć na drugi i skręcać w " spiralkę "
- Powstałe frykasy ułożyć na blaszce i posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pedzelka .
- Piec ok 10 minut aż frykasy będą miały złoto brązowy kolor
- Podawać z ketchupem i sosem czosnkowym.
Przygotowanie ciasta
Porady
Natke pietruszki można " posiekać " W thermomixie ja robię to nożem jest mi łatwiej i szybciej . Polecam ketchup z cookidoo.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Ciasto wyszło trochę za słodkie? Czy nie ma błędu w ilości cukru,?