thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 17/04/13
zmieniono dnia: 25/03/15

Składniki

listki wielozbożowe -wiosenne dodatki:

  • ½ pęczka świeżej kolendry
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • ½ pęczka natki pietruszki

ciasto:

  • 100 g płatków owsianych
  • 50 g otrębów żytnich
  • 50 g zarodków pszennych
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 160 g mąki pszennej typ 450
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 5 g soli morskiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki pieprzu świeżo mielonego (kolorowego lub czarnego)
  • 60 g oleju słonecznikowego
  • 200 g zimnej wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. po rozwałkowaniu pierwszego placka poszłam po rozum do głowy i wyciągnęłam maszynkę do makaronu tmrc_emoticons.) To jest naprawdę super pomysł!!! 

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  3. listków wielozbożowych:
  4. płatki, otręby i zarodki zmielić na mąkę 30 s / obr.10

    dodać mąki, sól, pieprz, cukier i kurkumę i wymieszać 15 s / obr.4; przesypać do innego naczynia

    2.wszystkie warzywa umyć i osuszyć, cebulę pokrioć na ćwiartki, szczypior pokroić na 5 cm kawałki z ziół oderwać same listki. Tak przygotowane warzywa umieścić w naczyniu i zmiksować 7 s / obr.7; zdjąć pokrywę, zgarnąć kopystką ze ścianek na dno i ponownie posiekać 7s / obr 7

    3.dodać olej, wodę i mąki i wymieszać 30 s / obr.3

    4.wyjąć ciasto z naczynia, zagnieść w jedną bryłkę, podzielić na 3-4 placki i każdy cienko rozwałkować

    5.cały placek przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem, posmarować olejem i posypać dowolną przyprawą (ja delikatnie posypałam mieszanką do grilla), pokroić radełkiem lub długim ostrym nożem na kwadraty, trójkąty... dowolne kształty i wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 165*C na 10-15 minut ( u mnie 12minut) aż się delikatnie zezłocą.

    6.gdy przestygną połamać według linii nacięć i zjeść ze smakiem tmrc_emoticons.)

     

  5. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

Porady

Przechowywać w szczelnym słoju lub puszce.

Zamiast przyprawą do grilla można posypać płatkami chili (wersja bardziej ostra)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Listki wielozbożowe z wiosennymi ziołami

Wydrukuj:

Komentarze