
Czas przygotowania
2h 50min
Czas całkowity
3h 45min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
- TM 31
- TM 21
opublikowany: 16/11/21
zmieniono dnia: 20/05/22
Składniki
Chleb portugalski
- 720 gramów mąka pszenna, Typ 450 lub 500
- 500 gramów wody
- 14 gramów drożdży świeżych
- 10 gramów soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
SILPAT® - mata do pieczenia
-
SILPAT® - mata doskonały chleb
-
Ben - płaska forma kamionkowa
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1.Mąkę umieścić w naczyniu miksującym i dodać wodę i ustawić obr. 6/ czas 20 sekund.
2.Pozostawić w naczyniu miksującym na 40 minut.
3.Następnie dodać drożdże i sól,
ustawić obr. interwał"Ciasto" czas 6 minut.
4. Pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
5. Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Umieścić naczynie żaroodporne z wodą na dolnej półce piekarnika.
6. Następnie dobrze posypać papier do pieczenia mąką i wyłożyć ciasto, uformować lekko dłońmi prostokąt, następnie złożyć jeden bok do środka i drogi bok na pierwszy.
Można naciąć ostrym nożem.
7. Piec 20 minut, następnie przykryć papierem do pieczenia wierzch chleba i zmniejszyć temperaturę do 220 stopni I piec jeszcze ok 35 minut.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Download Black Souls for PC - Experience the dark fantasy RPG inspired by Dark Souls
Download Hapunan Horror Game 100% free for Android & Windows PC!
Try Grok 3 for free! Experience the most advanced AI model by xAI. Free access to cutting-edge natural language processing, real-time analysis, and AI capabilities
Download Five Hearts Under One Roof APK latest version for Android
Try Qwen AI for free! Experience state-of-the-art AI with text generation, code writing, image recognition, and more
Play Magic Chess Online - Experience chess with magical twists!
Play Shadow Fight online for free! Experience intense martial arts combat with stunning shadow graphics. No download needed
Wan Video Free Creation AI Video Free forever, no download required
100% Free Gemma 3 & Gemma AI Access (No Login)
Free Riffusion AI: Generate AI Music & Art for Free
Free Mistral Small AI: Explore the Possibilities
Play REPO Game Online Free - Experience the ultimate co-op horror game in your browser.
Play Car Parking Multiplayer Online for free in your browser!
Bardzo smaczny chleb. Robie trochę bardziej przypieczony dla chrupiącej skórki
Ekstra przepis. Dałam 500g mąki orkiszowej pełnoziarnistej i 220g pszennej jasnej. Wyszedł bardzo dobry.
Zapomniałam o gwiazdach
Pyszny. Piekarnik ustawiam na 220 i nie zmniejszam temperatury. 50 g mąki podminiam na pełnoziarnistą
Chlebek super.
Nawet po 3 dniach jest smaczny i się nie kruszy. Polecam
Dlaczego mój chleb jest blady jak ciasto ? Upiekł się w środku ale o chrupiącej skórce mogę pomarzyć ;( wygląda dosłownie jak surowe ciasto .
Samira: dziękuję bardzo, pozdrawiam
Monwie:😃
MonGan: tak,oczywiście, woda bez zmian