- TM 31
Składniki
FARSZ NA OSTRO
- 1 ząbek czosnku
- 70 g sera feta
- 2-5 pieczarek
- 1 cebula
- 250 g sera capreggio (typu włoskiego)
- 40 g suszonych pomidorów (jeśli ze słoika to odsączonych)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich suszonych
- 1/2 łyżeczki pieprzu
CIASTO
- 40 g świeżych drożdzy
- 20 g oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 470 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 300 g mleka
SOS
- 40 g suszonych borowików
- 300 g wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1-2 szczypty pieprzu
- 1 łyżka mąki pszennej (lub gotowa zasmażka)
FARSZ NA SŁODKO (opcjonalnie)
- 100 g serka topionego (śmietankowego)
- 100 g moreli suszonej
- 20 g rodzynek
- 10 g płatków migdałowych
LUKIER DO SŁODKIEGO WYDANIA
- 200 g cukru pudru
- 30 g wody
- 1 łyżeczka soku z cyrtyny
- 5 g kakao o smaku truskawkowym
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
CIASTO:
Mleko, cukier i drożdże podgrzać 3 min./ 37*C/ obr. 1.
Dodać resztę składników i wyrobić 2-3 min./"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" .
Ciasto podzielić na 3 części. Każdą osobno rozwałkować. Miarką wycinać krążki i nakładać po łyżeczce farszu. Układać na Varomie.
Nadmiar bombek (te, które nie zmieszczą się na Varomie) polecam upiec w piekarniku ok. 20-30 min./160*C - można posmarować żółtkiem (namalować pędzelkiem kratkę, kropki lub paski) i posypać sezamem.
FARSZ NA OSTRO:
Cebulę, czosnek i pieczarki zmielić 5 s./obr.8. DOdać 5 g oliwy i dusić 2 min/Varoma/obr. 1.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać 5s./ obr. 5.
Przełożyć do innego naczynia, a "Blokada naczynia miksującego" umyć.
FARSZ NA SŁODKO (opcjonalnie):
Wszystkie składniki wymieszać 10 s./ obr. 5.
LUKIER:
Cukier połaczyć z wodą, sokiem z cytryny i kakaem - wymieszać 20-30s./ obr. 3-4.
SOS:
Do "Blokada naczynia miksującego" włóż składniki sosu. Zamknij pokrywę, ułóż Varomę i paruj 15 min./Varoma/obr. 1.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Koniecznie Ewelinko, ale polecam je nie tylko na święta. Są fajną przystawką albo na słodko jak ciasteczka do dekoracji
Bombki są pyszne Muszę je upiec na święta!!
Ciekawy przepis, dodałam do wypróbowania
Are you sure to delete this comment ?