Składniki
Babka ziemniaczana z Tiszyny
- 1000 g ziemniaków
- 1 łyżki smalcu
- 300 g boczku, świeżego, bez skóry; pokrojony na kawałki 5 cm, lekko zmrożony
- 100 g boczku, wędzonego
- 1 cebula
- 1 łyżeczki kaszy manny
- 1 jajko
- pieprz naturalny
- pieprz ziołowy
- sól
- gałka muszkatołowa
- majeranek
- 200 g śmietany, ewentualnie
Sos pietruszkowy
- 300 g jogurtu greckiego, lub kwaśnej śmietany 18%
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 szczypty pieprz
- 1 szczypty cukier
- sok z cytryny, z 0,5 cytryny
- 10 gałązek natka pietruszki, tylko liście
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Nastawiam piekarnik na 200 st. Boczek mielę 8-10 s/obr. 5-6, podsmażam na 1 łyżce smalcu, po chwili dodaję boczek wędzony pokrojony w kostkę. Po kilku minutach dodaję cebulę 3-5 s/obr.5, smażę chwilę.
Obrane ziemniaki kroję na kawałki 12-15 s/obr. 5
Doprawiam solą, pieprzem i gałką, dodaję jajko i kaszę, jak ktoś lubi można dodać majeranek i przeciśnięty ząbek czosnku.
Dodaję usmażone skwarki, mieszam 10s/obr. "Obroty wsteczne" .
Natłuszczam blachę smalcem lub usmażonymi skwarkami, wylewam masę. Piekę około 1,5 h (pierwsze 30 minut w 200 st., a potem w 180 st.)
Podaję z kwaśną śmietaną lub sosem pietruszkowym. Jak ktoś lubi może popijać słodkim mlekiem lub maślanką, mniam.
Babka
Porady
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wczoraj zrobiłam babkę. Jedyną modyfikację jaką zrobiłam to dałam tylko wędzonego boczku- świezego nie znalazłam. Ale zrobiłam wedługo przepisu- 300 gramów zmieliłam 100 gramów pokroiłam w kostkę. Nie dalam gałki muszkatołowej i majeranku - dodałam 2 ząbki czosnku.
Podalam z sosem śmietanowym (18%) cytrynowo - czosnkowym.
Babka jest przepyszna. Mąż całował mnie po rękach za co dziękuję autorce przepisu
Are you sure to delete this comment ?