thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
24 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 13/12/17
zmieniono dnia: 13/12/17

Składniki

Wariant Karpatka

  • CIASTO
  • 100 g margaryny, do pieczenia
  • 250 g wody
  • 220 g mąki orkiszowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • BUDYŃ
  • 500 g mleka
  • 140 g mąki orkiszowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru / może być ksylitol/
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • KREM
  • 300 g masła, z lodówki, pokrojonego na kawałki
  • kilka kropli aromatu rumowego, lub 2 łyżki amaretto

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie


    1. CIASTO

    2. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlać wodę, dodać margarynę, gotować 4 min/100ºC/obr. 2.

    3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać 30 s/obr. 3, wystudzić.

    4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC.

    5. Jajka dodawać pojedyńczo cały czas mieszać 1,5 min/obr. 3.

    6. Na wyłożonej pergaminem dużej blasze (35x35 cm) cienko rozprowadzić ciasto, piec około 30 min.

    7. Wystudzone ciasto przekroić na dwie równe części.

    8. BUDYŃ

    9. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć motylek. Wlać mleko, obydwie mąki, żółtka, cukier, cukier waniliowy. Gotować 10 min/100ºC/obr 3. Przełożyć do innego naczynia i wystudzić.

    10. KREM

    11. Do czystegoBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" założyć motylek, włożyć masło i wymieszać 1 min/obr. 3.

    12. Budyń dodawać porcjami i wyrabiać ok 3-4 min/obr. 1.

    13. Powstały krem wyłożyć na jedną część ciasta, przykryć drugą, schłodzić.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wariant Karpatka

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: