Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
12
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
- TM 31
- TM 21
opublikowany: 05/05/20
zmieniono dnia: 08/05/20
Składniki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- BISZKOPT:
📍5 dużych jajek🥚🥚🥚🥚🥚
📍250 gram cukru
📍250 g mąki
📍łyżeczka proszku do pieczenia
📍 cukier waniliowy (wykonany w Thermomixie)
⏩Jajka i cukier utrzeć za pomocą motylka ok 4 minut/obroty 4 (musi wyjść taki gęsty puch, można wydłużyć czas ubijania)
⏩Dodać 250 gram mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia, wymieszać kilka sekund obroty 3.
⏩Pieczemy 30 minut. w temp.180 -200 stopni.
KREM:
📍500 gram mrożonych truskawek🍓🍓🍓
📍 2 galaretki truskawkowe
📍0,5 litra śmietany 30
📍 2 łyżki cukru pudru
⏩Ubić śmietanę za pomocą motylka🦋 (czas- trzeba obserwować, bo każda śmietana inaczej się ubija).Dodać 2 łyżki cukru pudru. Przełożyć do innego naczynia.
⏩Truskawki rozdrobnić na obrotach 4 kilka sekund.
⏩2 galaretki rozpuścić w 0,5 litra gorącej wody, wrzucić do nich rozdrobnione truskawki. Galaretka zacznie natychmiast tężeć. Poczekać aż będzie całkiem zimna❄️.
⏩Wymieszać z ubitą śmietaną w Thermomixie - 5 sekund, obroty 4.
⏩Biszkopt przekładamy masą.🍰🍰🍰
ZDOBIENIE:
📍 0,5 litra śmietany 30%
📍 2 łyżki cukru pudru
📍 łyżeczka żelatyny - rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody.
⏩Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę i jeszcze chwilkę ubić.Posmarować boki i gorę tortu.
⏩Udekorować wg. uznania.
Tort truskawkowy
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze