thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
0 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 22/11/13
zmieniono dnia: 30/11/13

Składniki

Biszkopt:

  • Biszkopt: 4 jajka, 130g mąko pszennej (typ 450), 130g mąki ziemniaczanej,260g cukru,6 łyżek zimnej wody, 6 łyżek soku z cytryny,2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru wanilinowego.

Krem:

  • 1500 g schłodzonej śmietany 30%, 100g gorzkiej czekolady, 1 małe opakowanie żelatyny spożywczej (20g), 2 opakowania cukru wanilinowego, 6 łyżek cukru pudru. Dodatkowo –poncz do nasączenia biszkoptu i dowolny dżem .

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Na noże w naczyniu  założyć motylek. Białka oddzielić od żółtek, wlać je do naczynia i ubijać 3min./obr.3. Dodać 130g cukru, cukier wanilinowy i ubijać dalej 2-3 min /obr. 4 Przełożyć do miski. W naczyniu umieścić żółtka i resztę cukru ubijać 3 min/obr 4. Po  1,5 min. zacząć dodawać do ubijanej masy po 1 łyżce wody zmieszanej z sokiem z cytryny. Następnie dodać  przesiane  i zmieszane z proszkiem do pieczenia  obie  mąki – i wymieszać 1 min /obr. 2-3.  Zawartość kielicha  przełożyć do miski z białkami i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do natłuszczonej blachy o wymiarach 35cm x23cm, piec 25-30 min w temp. 180 stopni.

    Krem:
    Żelatynę rozpuścić w 150 g gorącej wody ,odstawić na chwilę do ostygnięcia. Czekoladę rozpuścić  w kąpieli wodnej i dodać 1/3 porcji  rozpuszczonej żelatyny.
    Na noże w naczyniu założyć motylek. Wlać 500g schłodzonej śmietany, ubić około 1 min/obr3. Pod koniec  ubijania dodać   2 łyżki cukru pudru  i trochę cukru wanilinowego. Następnie dodać  czekoladę wymieszaną z żelatyną  i wymieszać 10-15 sek/obr.2.. Krem wstawić na kilka minut do lodówki, aby stężał.
    W suchym, umytym naczyniu  powtórzyć czynność z pozostałą  porcją śmietany i cukru, oraz cukru wanilinowego, dodać resztę żelatyny  i również  schłodzić kilka min w lodówce.

    Biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części.  Jedna część biszkoptu nasączyć i posmarować dżemem., następnie posmarować masą  czekoladową.  Przykryć drugą częścią biszkoptu i czynność powtórzyć , tym razem z białą masą. Posmarować boki i udekorować  tort..


    Uwaga;

    Dekorowanie tortu – to duża dowolność. Zależy to od naszej inwencji. Tort nasączyłam wodą różaną – ale oczywiście  może to być  sok z alkoholem lub po prostu woda z cytryną i cukrem Jednym słowem  ,to co lubimy lub to co mamy „pod ręką” w danej chwili.


     Wiwat Przepisownia!!!!!!!!!!!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tort-PRZEPISOWNIA.PL

Wydrukuj:

Komentarze

  • lutego 3, 2018 at 19:34

    Witam, czy czekolada którą należy dodać do kremu ma być ciepła? Bo wydaje mi się, że jak wystygnie to zastygnie. Może głupie pytanie ale jestem początkująca tmrc_emoticons.)

  • listopada 8, 2017 at 21:16

    Dzieki Dobry,
    moze mi Pani powiedziec czy ten tort ze zdjecia to wyszedl z tej podstawowej recepty czy podwojnej? I na ile osob jest ten tort. Dziekuje

  • listopada 8, 2014 at 00:14

    Dzięki kochani,fajnie ,że biszkopt smakował Mrugnięcie Pozdrawiam

  • października 17, 2014 at 22:26

    Rewelacyjny przepis na tort, wypróbowaliśmy jedynie przepis na biszkopt - efekt niesamowity!!!

    Tortojadom którzy już wiedzą że starczy torta na 4 osoby proponuję podwoić przepis tmrc_emoticons.;) starczy dla kilku rodzin. Małgosiu, proponuję zmienić 6 łyżek wody i 6 łyżek soku z cytryny na 60g wody i 60g soku czyli 2-3 cytryny. Mi tak jest łatwiej tmrc_emoticons.) może innym również?

    Dziękuję za przepis - to jest mój najlepszy biszkopt jaki piekę na porządku dziennym!!!

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa tmrc_emoticons.;)

  • grudnia 10, 2013 at 23:12
    5.0

    Ja i 10 moich przyjaciół jadło ten tort wczoraj.Wszyscy byli zachwyceni.Jest pyszny! Mimo tego, że niektórzy poprosili o dokładkę zostało jeszcze tyle,że jadłam go dzisiaj z mężem pijąc kawę ,i zostało jeszcze na jutro.Brawo MAŁGOSIU.jesteś mistrzynią. Jestem pełna podziwu!


                  TERESA Cooking 7

  • grudnia 4, 2013 at 14:26
    5.0

    To był konkurs. Trudno w tak krótkim okresie trwania konkursu zrobić samemu tort żeby ocenić wg smaku.tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19"> Poza tym w regulaminie wyraźnie było napisane, że wszystkie przepisy będą przetestowane przez naszych specjalistów kulinarnych. To było głównym czynnikem prowadzącym do wygranej+ ilość komentarzy+ oceny(gwiazdki)+ ilosć serduszek.Love" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="Love" width="19" height="19">

    Tak sobie myślę, że jak ktoś nie pomógł zdobyć nagrodę- to może trzeba dać sobie spokój z wyrażaniem negatywnych odczuć. No chyba, że już po upieczeniu tego tortu mamy inną opinię. POZDRAWIAM.

    Lidka Abramowicz

  • grudnia 4, 2013 at 10:54

    Gratuluję wygranej w konkursie !!!

    Jestem Agata Smile


    Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.


    Antoine de Saint-Exupéry

  • grudnia 3, 2013 at 20:57

    No to ja się narażę wszystkimBig Smile" alt="Big Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" width="19" height="19"> - dla mnie tak samo niepoważne jest pisanie "ale pyszne, wspaniałe" na podstawie samego przepisu jak i wydawanie opinii negatywnych na podstawie tegoż.Big Smile" alt="Big Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" width="19" height="19">

    Małgosiu - z przyjemnością "wkręcę "się na degustację i zamieszczę swoją opinię. Jeżeli Ty się cieszysz z wygranej to ja się cieszę z Twojej radości.

    Niewątpliwie jest ładny.

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

  • grudnia 3, 2013 at 17:06

    Veroniko dziękuję  Ci. tmrc_emoticons.) Love Pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.)

  • grudnia 3, 2013 at 13:21
    5.0

    Zawisc ludzka nie zna granic. Prosze sie nie przejmowac tylko cieszyc z wygranej... Takie komentarze swiadcza tylko o ludziach ktorzy je dodaja ! Pozdrawiam