- TM 31
Składniki
Biszkopt:
- Biszkopt: 4 jajka, 130g mąko pszennej (typ 450), 130g mąki ziemniaczanej,260g cukru,6 łyżek zimnej wody, 6 łyżek soku z cytryny,2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru wanilinowego.
Krem:
- 1500 g schłodzonej śmietany 30%, 100g gorzkiej czekolady, 1 małe opakowanie żelatyny spożywczej (20g), 2 opakowania cukru wanilinowego, 6 łyżek cukru pudru. Dodatkowo –poncz do nasączenia biszkoptu i dowolny dżem .
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Biszkopt:
Na noże w naczyniu założyć motylek. Białka oddzielić od żółtek, wlać je do naczynia i ubijać 3min./obr.3. Dodać 130g cukru, cukier wanilinowy i ubijać dalej 2-3 min /obr. 4 Przełożyć do miski. W naczyniu umieścić żółtka i resztę cukru ubijać 3 min/obr 4. Po 1,5 min. zacząć dodawać do ubijanej masy po 1 łyżce wody zmieszanej z sokiem z cytryny. Następnie dodać przesiane i zmieszane z proszkiem do pieczenia obie mąki – i wymieszać 1 min /obr. 2-3. Zawartość kielicha przełożyć do miski z białkami i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do natłuszczonej blachy o wymiarach 35cm x23cm, piec 25-30 min w temp. 180 stopni.
Krem:
Żelatynę rozpuścić w 150 g gorącej wody ,odstawić na chwilę do ostygnięcia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać 1/3 porcji rozpuszczonej żelatyny.
Na noże w naczyniu założyć motylek. Wlać 500g schłodzonej śmietany, ubić około 1 min/obr3. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru i trochę cukru wanilinowego. Następnie dodać czekoladę wymieszaną z żelatyną i wymieszać 10-15 sek/obr.2.. Krem wstawić na kilka minut do lodówki, aby stężał.
W suchym, umytym naczyniu powtórzyć czynność z pozostałą porcją śmietany i cukru, oraz cukru wanilinowego, dodać resztę żelatyny i również schłodzić kilka min w lodówce.
Biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części. Jedna część biszkoptu nasączyć i posmarować dżemem., następnie posmarować masą czekoladową. Przykryć drugą częścią biszkoptu i czynność powtórzyć , tym razem z białą masą. Posmarować boki i udekorować tort..
Uwaga;
Dekorowanie tortu – to duża dowolność. Zależy to od naszej inwencji. Tort nasączyłam wodą różaną – ale oczywiście może to być sok z alkoholem lub po prostu woda z cytryną i cukrem Jednym słowem ,to co lubimy lub to co mamy „pod ręką” w danej chwili.
Wiwat Przepisownia!!!!!!!!!!!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Witam, czy czekolada którą należy dodać do kremu ma być ciepła? Bo wydaje mi się, że jak wystygnie to zastygnie. Może głupie pytanie ale jestem początkująca
Dzieki Dobry,
moze mi Pani powiedziec czy ten tort ze zdjecia to wyszedl z tej podstawowej recepty czy podwojnej? I na ile osob jest ten tort. Dziekuje
Dzięki kochani,fajnie ,że biszkopt smakował Pozdrawiam
Rewelacyjny przepis na tort, wypróbowaliśmy jedynie przepis na biszkopt - efekt niesamowity!!!
Tortojadom którzy już wiedzą że starczy torta na 4 osoby proponuję podwoić przepis starczy dla kilku rodzin. Małgosiu, proponuję zmienić 6 łyżek wody i 6 łyżek soku z cytryny na 60g wody i 60g soku czyli 2-3 cytryny. Mi tak jest łatwiej może innym również?
Dziękuję za przepis - to jest mój najlepszy biszkopt jaki piekę na porządku dziennym!!!
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
Ja i 10 moich przyjaciół jadło ten tort wczoraj.Wszyscy byli zachwyceni.Jest pyszny! Mimo tego, że niektórzy poprosili o dokładkę zostało jeszcze tyle,że jadłam go dzisiaj z mężem pijąc kawę ,i zostało jeszcze na jutro.Brawo MAŁGOSIU.jesteś mistrzynią. Jestem pełna podziwu!
TERESA
To był konkurs. Trudno w tak krótkim okresie trwania konkursu zrobić samemu tort żeby ocenić wg smaku. " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="" width="19" height="19"> Poza tym w regulaminie wyraźnie było napisane, że wszystkie przepisy będą przetestowane przez naszych specjalistów kulinarnych. To było głównym czynnikem prowadzącym do wygranej+ ilość komentarzy+ oceny(gwiazdki)+ ilosć serduszek." src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="" width="19" height="19">
Tak sobie myślę, że jak ktoś nie pomógł zdobyć nagrodę- to może trzeba dać sobie spokój z wyrażaniem negatywnych odczuć. No chyba, że już po upieczeniu tego tortu mamy inną opinię. POZDRAWIAM.
Lidka Abramowicz
Gratuluję wygranej w konkursie !!!
Jestem Agata
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.
Antoine de Saint-Exupéry
No to ja się narażę wszystkim" alt="" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" width="19" height="19"> - dla mnie tak samo niepoważne jest pisanie "ale pyszne, wspaniałe" na podstawie samego przepisu jak i wydawanie opinii negatywnych na podstawie tegoż." alt="" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" width="19" height="19">
Małgosiu - z przyjemnością "wkręcę "się na degustację i zamieszczę swoją opinię. Jeżeli Ty się cieszysz z wygranej to ja się cieszę z Twojej radości.
Niewątpliwie jest ładny.
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Veroniko dziękuję Ci. Pozdrawiam serdecznie
Zawisc ludzka nie zna granic. Prosze sie nie przejmowac tylko cieszyc z wygranej... Takie komentarze swiadcza tylko o ludziach ktorzy je dodaja ! Pozdrawiam