Składniki
CIASTO
- szczypta soli
- 4-5 łyżek wody
- 220 g mąki pszennej
- 100 g masła miękkiego pokrojonego na kawałki
WIERZCH TARTY
- 2 duże jabłka, obrane, bez szypułek
- 1/2 litra białego wina pół wytrawnego
- 1 budyń smietankowy lub waniliowy
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Składniki na ciasto umieścić w naczyniu i wyrabiać 30sek/ obr.5-6
Gotowe ciasto włożyc do lodówki na około 1/2 godziny.
Potem nagrzac piekarnik do 175 st.C i w tym czasie przygotować wierzch tarty.
WIERZCH TARTY
Obrane jabłka pokroić w cienkie plasterki 5-7 mm
Połowe wina wlac do naczynia , założyć motylek, wsypać cukier i
cukier waniliowy, gotować 8 minut./temp.90st.C.W czasie gotowania , po upływie 5 minut, wlać resztę wina z rozprowadzonym w nim budyniem.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć dno i boki na wysokość 4 cm natłuszczonej formy do tarty lub tortownicę .
Na ciasto poukładać połówki plasterków jabłek w taki sposób, żeby jeden plasterek zachodził na drugi, wokół formy. Na wyłożone jabłka wylać ugotowaną masę budyniowo-winną. (Ta ma konsystencję kisielu), włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut.
SMACZNEGO!
CIASTA
Porady
[[wysiwyg_imageupload:1784:]]Na wierzch upieczonej tarty można ozdobnie wycisną bitą śmietanę, posypac cynamonem lub wiórkami czekolady, w/g własnych upodobań.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wypròbuje Gabrysiu
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Gabrysiu tarta pyszna wszystkim bardzo smakowała jedyna osoba która powiedziała bleee to mój Juniorek, ale to zrozumiałe polecam ta tartę, naprawdę warto ją zrobić
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Gabrysiu tarta upieczona jutro będzie konsumowana, ale pachnie pysznie dam znać jak smakuje ale wyglada bosko
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Gabrysiu tarta wyglada pysznie. Zrobie w wekend - mam gosci. Mysle ze beda zachwyceni
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Dzięki, Moniczko za uwagę. Poprawiłam.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="" height="19" width="19">Gabrysiu smaczniutko wygląda ! Tylko mam pytanie w jakiej temperaturze gotujemy wino a w jakiej pieczemy tarte ? " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="" height="19" width="19">
Elu, tylko 2 jabłka. Tak się samo wpisało. Już poprawiam. Dzięki za uwagę.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Gabrysiu, już czuję ten aromat Super przepis, tylko pytanie: 22 jabłka??? Czy tylko wystarczą 2
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
wygląda pysznie