- TM 31
Składniki
- Polewa bezowa:
- 40 g masła
- 40 g soku z cytryny
- 130 g cukru
- 50 g mąki kukurydzianej
- 200 g wody
- 4 żółtka, (zachować białka)
- Krem cytrynowy:
- posmarowania ciasta
- 1 jajko, rozkłócone, do
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 g mleka, zimnego
- 2 żółtka
- 1 szczypta soli
- kawałki
- 150 g masła, zimnego, pokrojonego na
- 300 g mąki pszennej
- 70 g cukru pudru
- Ciasto:
- 50 g cukru
- 4 białka
- 4 kropleoctu lub soku z cytryny
- 1 szczypta soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.
Ciasto: Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
2. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto według podanej kolejności, wyrobić
20 s/obr. 6.
3. Ciasto umieścić pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej i rozwałkować na placek o średnicy 30 cm, wyłożyć nim formę do tarty lub tortownicę (O ok. 26 cm).
Powierzchnię ciasta nakłuć widelcem, posmarować jajkiem i piec 20 minut. Wyjąć z pieca i ostudzić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
4.
Krem cytrynowy: Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na krem, podgrzać 5 min/90°C/obr. 4. Gotowy krem od razu wyłożyć na upieczony wcześniej spód. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
5.
Piana z białek: Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego cukier, odstawić.
6.
Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka, dodac ocet (sok z cytryny) i sól, ubijać 6 min/obr. 3
. Na 30 s przed końcem ubijania dodać cukier przez otwór w pokrywie.
7. Gotową masę wyłożyć na ciasto i rozprowadzić łyżką, formując "czubki".
8. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do maksymalnej temperatury w trybie "grill" i zapiekać przez parę sekund, az wierzch ciasta lekko zbrązowieje.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Komentarze
Geometry dash, Uwielbiam szczegółowe instrukcje, zwłaszcza krok po kroku proces przygotowania ciasta, kremu cytrynowego i pianki z białek jaj. Wydaje się, że jest to idealny deser, który może zaimponować gościom lub cieszyć się nim z rodziną. Dziękujemy za udostępnienie!
patisoon: to co na wierzchu to nie beza tylko lekka pierzynka , nie można jej suszyć, jestem nawet pewna że się nie da, to zapiekanie służy tylko temu żeby się lekko zrumieniła.
TARTA jest pyszna na świeżo, jeśli postoi to traci lekko na wartościach smakowych natomiast tak jak piszesz może się zdarzyć że nawet podejdzie wodą.
Niestety nie wyszło Maksymalana temp u mnie to 300 stopni, po kilku sekundach wyjęłam bezę czarną ale w środku całkiem surową i zaczęła podchodzić wodą. Teraz probuję ją suszyć w piekarniku ale czuję że całość będzie do wyrzucenia Jak temperatura powinna być do bezy? I jaka ona powinna być w środku?
patisoon
Polecam 😊 Pyszna 😋
GENIALNA tarta, OBAWIAM SIĘ ŻE WSZYSTKICH GOŚCI PRZEKUPUJĘ TĄ TARTĄ A ROBIĘ JĄ PO TO ŻEBY MIEĆ OKAZJĘ ZNÓW JEJ SKOSZTOWAĆ. DZIĘKUJĘ !!!
Na razie poukładałam a jutro mam ogromną ochotę spróbować
Ciasto:
70 g cukru pudru
300 g mąki pszennej
150 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
1 szczypta soli
2 żółtka
25 g mleka, zimnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko, rozkłócone, do posmarowania ciasta
Krem cytrynowy:
4 żółtka, (zachować białka)
200 g wody
50 g mąki kukurydzianej
130 g cukru
40 g soku z cytryny
40 g masła
Polewa bezowa:
4 białka
4 krople octu lub soku z cytryny
1 szczypta soli
50 g cukru
Przepis wyswietla sie jakos dziwnie, przemieszane linijki tekstu, trzeba sie dobrze nakombinowac co z czym tak na serio ma byc. Prosba do autorki o rzucenie okiem raz jeszcze...
pyszne