









Składniki
CIASTO
- 250 g mleka pełnotłustego
- 50 g drożdży świeżych
- 1 płaskiej łyżeczki cukru
- 50 g masła miękkiego
- 500 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 1 płaskiej łyżeczki soli
- 1 jajko do smarowania bułeczek
NADZIENIE
- 50 g masła
- 2 czubatych łyżeczek cynamonu, mielonego
- 50 g cukru perlistego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do
"Blokada naczynia miksującego" dajemy mleko, droże, 50g masła i łyżeczkę cukru 2,5 min/37st.C/obr. 2
2. Dodajemy reszte składników na ciasto i wyrabiamy 2,5 min/
"Ciasto"
3. Przekładamy ciasto do miski wysmarowanej olejem (nie przywiera ciasto) i pozostawiamy na 0,5 godz. do wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania ciasta , do naczynia wkładamy 50 g masła i cynamon i rozpuszczamy 3 min/37st.C/obr.2
4. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy go na posypany mąką blat, rozwałkowujemy na prostokąt około 40 x 45cm
CIASTA
Porady
Bułeczki są najsmaczniejsze jeszcze ciepłe. Przepis przywiozla moja wnuczka ze Szwecji od szwedzkiej koleżanki, która uwielbia te bułeczki i sama je piecze. Proszę uważać na czas pieczenia, każdy piekarnik inaczej piecze. Ja ich nie piekłam na termoobiegu lecz góra-dół.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pycha, pycha. Najlepsze jakie robiłam z TM
Właśnie zajadam 😋 rewelacja. Pyszne bułeczki. Polecam i dziękuję za przepis 😘
Bułeczki są przepyszne🤤 ciasto fajne nie klei się takze nie trzeba je maka podsypywac, ja nie używam wałka tylko rękami je rozciagam jest bardzo elastyczne. Zawsze robię z 2 porcji bo 1 jest na raz🙈
Niebo w gębie! Kiedy robiłam je pierwszy raz w ciągu 15 minut od wyjęcia z piekarnika nie pozostał po nich nawet ślad😂
Bułeczki rewelacyjne, cała blacha zjedzona w 15 min 😂Pycha, dziekuje za przepis 👏
Aleksabdra1977: myślę, ze mozna dodac do masy np ser bialy, sernikowy, mascarpone, ricotta bądź jakis dżem, jabłka lub inne owoce
Bułeczki doskonałe ! Przepis idealny 👍
polecam
Bułeczki jak dla mnie troszkę za suche.
Może gdyby w środku była jakaś masa to byłyby lepsze.
Bułeczki wyszły znakomicie, również na mleku bez laktozy ciasto wyrosło fantastycznie, to informacja dla uczulonych na laktozę, bułeczki wzbogaciłam o rozkruszone orzechy.
Bardzo dobre i szybciutkie. Robiłam na suchych drożdżach - bardzo dobre.