

- TM 31
Składniki
pierniki: 40g masła roślinnego, 100g miodu (może być sztuczny), 50g cukru, 2 łyżki oliwy, 1 jajko ,po 1 łyżeczce: sody, kawy Inki i kakao ,3 łyżeczki przyprawy do pierników ,300g mąki pszennej. lukier: cukier i woda. Dodatkowo- suszone figi i migdały.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do naczynia i mieszamy 10 sek/Obr.5-6. Następnie wyrabiamy ciasto -30 sek/Interwał.
Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm.
Foremką wykrawamy kółeczka. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem i wkładamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni. Pieczemy ok. 15-20 min.
Po wyjęciu z piekarnika w środku każdego piernika robimy patyczkiem dziurkę.
Z cukru i wody przygotowujemy lukier –powinien być dość gęsty.
Na środku pierwszego kółka mocujemy patyczek, smarujemy odrobiną lukru i nakładamy następne kółeczko itd…. aż do żądanej przez nas wysokości świeczki. Oblewamy lukrem . Z przekrojonych suszonych fig i migdałów robimy "płomyk".
Porady
Z podanej porcji ciasta wyszło mi 10 świeczek.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Świetny przepis.Świeczka udała sie,a reszta pierników już dawno zjedzona
super!dzieci są zachwycone
Są to świetne dekoracje świąteczne.Są bardzo smaczne. Jadłam osobiście.
Lidka Abramowicz
Beatko, cieszę się ,że świeczki się podobają
W tym roku jeszcze ich nie robiłam ,ale wkrótce się do tego zabiorę.
Nie trzeba czekać aż pierniki zmiękną ,one są po upieczeniu w sam raz. Wszystko sobie najpierw przygotowuję i zaraz po upieczeniu zabieram się do tworzenia świeczek. Używam patyczków grilowych, wykalaczka jest zbyt krótka. Zyczę ipowodzenia .
Pozdrawiam 
Ciekawy przepis ,pięknie prezentująca się słodycz
Czy ciasteczka trzeba piec wcześniej,aby zmiękły?
Można użyć wykałaczki grillowej ,czy raczej grubszy patyczek?
Dopiero teraz wpadl mi w rece ten przepis :O :O :O Swietny pomysl
Prezentuje sie super

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Dziękuję i polecam. Może to być również drobny upominek dla znajomych na świąteczny stół.
Pozdrawiam
.
cudny pomysł - dziękuję, takie świeczki będą u nas na pewno !
wspaniały przepis - ciasto wyszło pyszne - dziekuję