- TM 31
Składniki
Ciasto
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- 1/2 szklanki cukru, (polecam brązowy)
- 3/4 kostki masła
- 1,5 szklanki mąki pszennej, (może być szklanka pszennej, 0,5 szklanki żytniej lub orkiszowej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 puszka brzoskwiń w zalewie
Masa Twarogowa
- 4 białka
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cytryna (wyciśnięty sok)
- 1 mały cukier waniliowy
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 1/2 szklanki oleju
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka, (bez dodatków smakowych)
- 3/4 szklanki mleka 3,2 %
Puszysta "pierzynka"
- 3 białka
- 1/2 szkalnki cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie składniki, prócz brzoskwiń, włożyć do naczynia miksującego, wymiesza - 1 min 10s/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" . Ciasto przełóożyć na posmarowaną masłem i obsypaną mąką blachę tortową i równomiernie rozprowadzić za pomocą kopustki (lub noża).
Brzoskwinie odsączyć, pociąć na małe plasterki i rozłożyć na cieście.
Włączyć piekarnik ustawiając go na 180 stopni
Do naczynia miksującego założyć motylek. Wlać 4 białka i ubić - 5 min/ obr.3. Przełożyć do innego naczynia. Z naczynia miksującego wyjąć motylek.
Do naczynia miksującefo włożyć zółtka, cukier, wyciśnięty sok z cytryny (bez pestek), cukier waniliowy, budyń, olej 1 kg twarogu, mleko i ubite białka. Wymieszać - 1m 30s/obr.6. Masę delikatnie wylać na ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 minut.
Do naczynia miksującego ponownie założyć motylek, wlać 3 białka i cukier. Ubić - 5 min/obr3. Przygotowaną "pierzynkę" położyć na masie twarogowej po 40 minutach pieczenia i wstawić do piekarnika jeszcze na 15 minut. Wyłączyć piekarnik, ale sernik pozostawić w nim jeszcze na 10 minut.) Wyjąć sernik i pozostawić do wystygnięcią przykrywając go czystym ręcznikiem kuchennym.
SMACZNEGO
(u mnie cała rodzinka poprostu się zajada tym sernikiem )
Ciasto
Masa twarogowa
Puszysta "pierzynka"
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
U mnie niestety nie wyszło...w piekarniku siedxialo nawet 10 min dłużej ...na drugi dzień przy krojeniu wylał sie środek sernika...
Podany gdzieś jest czas i temperatura pieczenia ?
Chapeau bas !!! Najlepszy sernik na świecie . Środek jest delikatny , aż się rozpływa . Na chmurce z białek wyszła mi rosa . Wygląda oblednie , a jeszcze lepiej smakuje . Bardzo dziękuję autorce za zamieszczenie przepisu.
Mam pytanie ile czasu piec ciasto w 180C
Dziś wypróbowałam naprawdę pyszny,serdecznie polecam
Budyń w proszku, wsypujesz prosto z torebki
Zrobiłam sernik z tego przepisu, nie jestem wprawiona w pieczeniu ale w tym przypadku duma mnie rozpiera, sernik wygląda cudnie - lepiej niż ten z cukierni, smakuje rewelacyjnie, polecam.
Doadm tylko że ja dałam do niego swojski ser, którego nawet wcześniej nie zmieliłam a w cieście mam strukturę "puszku".
Pozdrawiam autorkę
Witam.
Może to głupie pytanie ale jaki ma być ten budyń? to ma być proszek? czy mam uotować najpierw budyń?
Jadłem...... Przepyszne, najlepszy sernik na świecie!!!! Serdecznie polecam
Ciasto musi byc smaczne Mam podobny przepis, dala mi go kiedys moja szwagierka, bedzie juz z 15 lat... Teraz, chocby z ciekawosci, wypròbuje i ten, by poròwnac, ktòry lepszy Dam znac
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Are you sure to delete this comment ?