
Składniki
CIASTO
- 150 g masła
- 300 g mąki
- 1 jajko kurze
- 1 żółtko
- masło do formy
MASĘ SEROWĄ
- 10 jajek
- 250 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1000 g twarogu tłustego
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 czubate łyżki rodzynek koryntek, namoczonych w rumie
- 2 czubate łyżki skórki pomarańczowej, smażonej
- szczypta soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do
"Blokada naczynia miksującego" włożyć wszystkie składniki w podanej kolejności, wymieszać przy pomocy kopystki 40sek/obr.5
Ciasto wyjąć z
"Blokada naczynia miksującego" , zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
MASA SEROWA:;
1. Do
"Blokada naczynia miksującego" wbić białka, dodać szczyptę soli, ubić za pomocą motylka 7 min/obr.3
2. Pianę przełożyć do dużej miski
3. Do
"Blokada naczynia miksującego" cukier i żółtka, ucierać 3 min/obr. 6
4. Dodać ser, mąkę ziemniaczaną, ucierać dalej 3 min/obr.6
5. dodać rodzynki i skórkę, wymieszać 1min/obr.
"Obroty wsteczne" 4
6. Utartą masę serową pzełożyc do dużej miski z pianą, delikatnie wymieszać kopystką.
2/3 ciasta wylepic wysmarowaną masłem tortownicę, formując wysoki rant. Wyłożyć na nie mase serową. Z reszty ciasta wyciąć paseczki lub zrobić cienkie wałeczki. Ułożyć je w kratkę na wierzchu sera, posmarować żółtkiem.
Piec w piekarniku około 1 godz.
CIASTA
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Mi ciągle piana z białek po ubiciu się z po chwili upłynnia .Nie wiem czemu.Jakies rady?
sernik pyszny ale proponuje ciasto kruche upiec pierw ,potem zalac masą serowa i znów do pieca.
Nic się nie przejmuj. Próbuj dalej. Każdemu się to zdarza. mnie też.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
ja ostatnio nie wyczuwam momentu i przebijam samo masło.. :O
Cieszę się, że udało Ci się dojść do metody ubijania białek i śmietany.
Tak to własnie jest. Pamiętaj: wprawa czyni mistrza. Cieszę się też , że sernik smakuje.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Zgadza się, po metodach prób i błędów dochodzę do tych samych wniosków.
Obecnie nie ustawiam czasu, a obroty daję nie wyższe niż 3 i pilna obserwacja w jakim stanie są białka.
Właśnie dziś udało mi się ubić pianę doskonale (4białka - 4min.obr.3 oczywiście z motylkiem).
To samo muszę poćwiczyć z ubijaniem śmietany, ostatnio nagminnie nie wyczuwam momentu i jest .....masło.
Pozdrawiam, a sernik jest znakomity, pozatym ciasto kruche uniwersalne również nadaje się do innych wypieków.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Jak należy ubić piane z białek w thermomiksie, proszę o odpowiedź tych którym zawsze się udaje
chodzi o czas i obroty - 7min to jednak za długo
Ja teżMagdę Gessler uwielbiam i cenię za szaloną wiedzę! Ciesze się , że tępi tych kulinarnych brudasów! Grażynko, marzę ,żeby taka Magda Gessler pokazała jak się gotuje zdrowo z TM! . Może doczekam zmian?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"