thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
15 plaster/plastry/plastrów
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 22/12/10
zmieniono dnia: 30/11/15

Składniki

  • 250 g mąki
  • 200 g miodu, płynnego
  • 2 żółtka
  • 1 ½ łyżeczki przyprawy do pierników
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g wiśni, w syropie, bez pestek
  • Polewa:
  • 30 g cukru
  • 150 g gorzkiej czekolady, w kostkach
  • 50 g masła
  • bakalie, kolorowy lukier, ozdoby do dekoracji
  • 80 g masła, miękkiego
  • Ciasto:
  • 200 g cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    1.    Na patelnię wsypać 100 g cukru, podgrzać do uzyskania jasnobrązowego płynnego karmelu. Przelać na wyłożoną pergaminem formę do pieczenia, odstawić do stwardnienia.

    2.    Rozgrzać piekarnik do temp 170ºC.

    3.    Karmel pokruszyć i przesypać do naczynia miksującego, rozdrobnić 5 s/obr. 10.

    4.    Dodać pozostałe składniki na ciasto, wymieszać 30 s/obr. 4.

    5.    Połowę ciasta przelać do foremki, na wierzch wyłożyć wiśnie, zalać pozostałym ciastem. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku 40-45 min.

    Polewa:

    6.    Do naczynia miksującego włożyć cukier, zemleć 10 s/obr. 10.

    7.    Dodać czekoladę, rozdrobnić 7 s/obr. 10.

    8.    Dodać masło, podgrzać 3 min/100ºC/obr. 1.

    9.    Otrzymaną polewą polać piernik, udekorować według uznania.

     

     

    Informacja:

    ·         Wiśnie można zastąpić konfiturą z czarnej porzeczki.

    ·         Skrystalizowany miód, można lekko podgrzać z łyżką wody, aby uzyskać płyną konsystencję.

    Aby sprawdzić czy ciasto się upiekło należy wbić w nie drewniany patyczek. Jeśli po wyjęciu patyczek będzie czysty, ciasto jest gotowe, jeśli będzie do niego przyklejone ciasto, należy wydłużyć czas pieczenia.

    Ciasto:

    1. 1.    Na patelnię wsypać 100 g cukru, podgrzać do uzyskania jasnobrązowego płynnego karmelu. Przelać na wyłożoną pergaminem formę do pieczenia, odstawić do stwardnienia.
    2. 2.    Rozgrzać piekarnik do temp 170ºC.
    3. 3.    Karmel pokruszyć i przesypać do naczynia miksującego, rozdrobnić 5 s/obr. 10.
    4. 4.    Dodać pozostałe składniki na ciasto, wymieszać 30 s/obr. 4.
    5. 5.    Połowę ciasta przelać do foremki, na wierzch wyłożyć wiśnie, zalać pozostałym ciastem. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku 40-45 min.

    Polewa:

    1. 6.    Do naczynia miksującego włożyć cukier, zemleć 10 s/obr. 10.
    2. 7.    Dodać czekoladę, rozdrobnić 7 s/obr. 10.
    3. 8.    Dodać masło, podgrzać 3 min/100ºC/obr. 1.
    4. 9.    Otrzymaną polewą polać piernik, udekorować według uznania.

     

     

    Informacja:

    • ·         Wiśnie można zastąpić konfiturą z czarnej porzeczki. 
    • ·         Skrystalizowany miód, można lekko podgrzać z łyżką wody, aby uzyskać płyną konsystencję.

    Aby sprawdzić czy ciasto się upiekło należy wbić w nie drewniany patyczek. Jeśli po wyjęciu patyczek będzie czysty, ciasto jest gotowe, jeśli będzie do niego przyklejone ciasto, należy wydłużyć czas pieczenia.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Piernik świąteczny

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: