- TM 31
Składniki
ciasto: 40g masła roślinnego, 100g miodu (może być sztuczny), 50g cukru, 2 łyżki oliwy, 1 jajko ,po 1 łyżeczce: sody, kawy Inki i kakao ,3 łyżeczki przyprawy do pierników ,300g mąki pszennej.
lukier
- cukierek toffi
- woda sodowa
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do naczynia i mieszamy 10 sek/Obr.5-6. Następnie wyrabiamy ciasto -30 sek/Interwał.
Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm.
Małym nożykiem wykrawamy gwiazdki różnej wielkości ( wcale nie muszą mieć bardzo regularnych kształtów), natomiast małym kieliszkiem wykrawamy kółeczka. Całość układamy na blasze wyłożonej papierem i wkładamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni. Pieczemy ok. 15 min.
Po wyjęciu z piekarnika w środku każdego piernika robimy patyczkiem dziurkę.
Z cukru i wody przygotowujemy lukier –powinien być dość gęsty.
Na podstawę choinki wybieramy największą gwiazdkę. Mocujemy na środku patyczek, smarujemy odrobiną lukru i nakładamy kółeczko i podobnie - smarujemy lukrem ,nakładamy mniejszą gwiazdkę i kółeczko itd…aż do uformowania drzewka.
Tak przygotowane drzewko polewamy obficie lukrem (zaczynając od wierzchołka). W momencie kiedy lukier zaczyna zastygać obsypujemy choinkę kolorową posypką .Na czubku przyklejamy lukrem udekorowaną , najmniejszą gwiazdkę.
Jeśli starczy nam jeszcze zapału dekorujemy naszą choinkę małymi świeczkami zrobionymi z cieniutkich świeczek na party.
Porady
Choinki można przechować do następnego roku (oczywiście dobrze zabezpieczone przed łakomczuchami).
Z tej porcji ciasta wyszło mi 8 choinek.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Coż to pisać, mniam mniam pozdrawiam
Ela Klejnowska
Pozdrawiam Grazynko
Dziękuję Ci Gabrysiu Ciesze się i mam nadzieję ,że choinki "spisały "sie jak należy. :O Pozdrawiam serdecznie
Małgosiu dziękuję za przepis Piękna dekoracja wigilijnego stołu Pozdrawiam
Upiekłam, poskaladałam, są piękne. Będę Cię Małgosiu reklamowac na naszym wigilijnym spotkaniu jutro.Dziękuję za pomysł.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Patrzac na te cudenka nie moge sie juz doczekac Swiat Mam tylko nadzieje ze moje choineczki beda rownie imponujace
Are you sure to delete this comment ?