Składniki
warstwa żurawionowa
- 70 gramów masła
- 160 gramów jasnego brązowego cukru
- 250 gramów żurawiny mrozonej lub świeżej
ciasto
- 130 gramów masła w temp. pokojowej
- 230 gramów cukru
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- 2 duże jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 60 gramów mleka
- 200 gramów mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Nasmarować masłem okrągłą formę do tarty o średnicy 24 cm i nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Rozbić jajka i oddzielić białka od żółtek.
Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
Wlać białka, dodać szczyptę soli i ubić na pianę 3 min/obr. 3
Przełożyć do innego naczynia ( średniej wielkości miski), wyjąć motylek.
Do naczynia miksującego włozyć masło, cukier, żółtka i ekstrakt z wanilii całość zmiksować na gładką masę 1 min 30 s./ obr. 3.
Następnie dodać mleko i wymieszać ponownie ok 30 sek./ obr 5.
Dodać mąkę i proszek do pieczenia i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji ok 1min./ obr.5.
Przy pomocy trzepaczki wymieszać delikatnie ubite białka z masą maslana na ciasto. Wylać ciasto na warstwę żurawin w formie. Piec 30 -35 minu tdo tzw.suchego patyczka (dłużej ok 5-10 minut jeżeli używamy mrożonych żurawin).
Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do przestygnięcia na 15 minut. Na formę położyć talerz o średnicy wiekszej niż forma i szybkim ruchem odwrócić formę z talerzem.
warstwy żurawinowej
Ciasto
Porady
Ciasto po niewielkiej modyfikacji w ilościach i proporcjach składników powstało z przepisu Nigell'i Lawson z ksiązki "JAK BYĆ DOMOWĄ BOGINIĄ"
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wypróbuję