thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 09/12/12
zmieniono dnia: 09/12/12

Składniki

warstwa żurawionowa

  • 70 gramów masła
  • 160 gramów jasnego brązowego cukru
  • 250 gramów żurawiny mrozonej lub świeżej

ciasto

  • 130 gramów masła w temp. pokojowej
  • 230 gramów cukru
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 2 duże jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 60 gramów mleka
  • 200 gramów mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    warstwy żurawinowej
  1. Nasmarować masłem okrągłą formę do tarty o średnicy 24 cm i nagrzać piekarnik do 180 stopni.

  2. W rondelku na średnim ogniu rozpuścić masło i cukier na warstwę żurawinową. Ogrzewać 3-5 minut, aż cukier zacznie sie karmelizować. Przelać masę do formy, wsypać na nią żurawiny.

  3. Ciasto
  4. Rozbić jajka i oddzielić białka od żółtek.

  5. Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.

    Wlać białka, dodać szczyptę soli i ubić na pianę  3 min/obr. 3

    Przełożyć do innego naczynia ( średniej wielkości miski), wyjąć motylek.

  6. Do naczynia miksującego włozyć masło, cukier, żółtka i ekstrakt z wanilii całość zmiksować  na gładką masę 1 min 30 s./ obr. 3.

    Następnie dodać mleko i wymieszać ponownie ok 30 sek./ obr 5.

    Dodać mąkę i proszek do pieczenia i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji ok 1min./ obr.5.

    Przy pomocy trzepaczki wymieszać delikatnie ubite białka z masą maslana na ciasto. Wylać ciasto na warstwę żurawin w formie. Piec 30 -35 minu tdo tzw.suchego patyczka  (dłużej ok 5-10 minut jeżeli używamy mrożonych żurawin).

    Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do przestygnięcia na 15 minut. Na formę położyć talerz o średnicy wiekszej niż forma i szybkim ruchem odwrócić formę z talerzem.

Porady

Ciasto po niewielkiej modyfikacji w ilościach i proporcjach składników powstało z przepisu Nigell'i Lawson z ksiązki "JAK BYĆ DOMOWĄ BOGINIĄ"

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Odwrócone ciasto żurawinowe

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: