Składniki
- 250 g margaryny lub masła
- 4 łyżki kakao ciemne
- 100 g cukru
- 4 łyżki wody
- 3 jajka duże
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowania cukier waniliowy
- 340 g mąki pszennej
- 1 łyżeczki imbiru mielonego
- 1 łyżeczki przyprawy do piernika, opcjonalnie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksujacego włożyć 250 g margaryny lub masła pokrojonego na kawałki, dodać 4 łyżki kakao,100g cukru, 4 łyżki wody. Zamknąć naczynie, podgrzać składniki czas 3 min/ 60 C/ obroty 2.
Nałożyć motylek, wbić 3 jajka, zamknąć pokrywe, ubijac czas 2 min/ obroty 4.
Zdjąć motylek, dodać 340g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, opakowanie cukru waniliowego, 1 lyzeczke imbiru mielonego.
Można dodac rodzynki lub inne bakalie wg uznania.
Zamknąć naczynie miksujace, wymieszać czas 2 min/ obroty 3.
Przełożyć do wysmarowanej blachy okrągłej, piec okolo 30 minut, sprawdzac patyczkiem.
Smacznego
ciasto
Porady
Można uzyc dowolnych bakali typu rodzynki, wiórki kokosowe. Konzystencja ciasta powinna być gęstej śmietany. Jeśli ciasto jest za gęste, dodac troche wody i wymieszac.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Napaliłam się na znany przepis i niestety się zawiodłam, nie pisze autorka, że powinno się poczekać aż masa z masła i cukru wystygnie jak wrzucisz jajka to się ugotują i cały placek nie wyrośnie, nie pisze też w jakiej temperaturze piec i jeszcze 2 minuty mieszać z mąką ??? za dużo! U mnie zakalec z wieloma bakaliami, do wniosku doszłam jak przekroiłam, wcześniej potrzebowałam cos na szybko dla gości i niestety się zawiodłam. Lepiej białka ubić osobno i dodać na końcu, mozna też odlać pół szklanki tego masła z kakao i cukrem na lukier. Przepis do korekty.
Uwielbiam gotować z TM5
Niestety ciasto nie wyszło. Jest glutowate, w ogóle nie wyrosło. Nie polecam. Uwaga na ten przepis!!! Zmarnowanie składników!!!
no sorry ale nie polecam,glina jakas wyszla
ups! wlasnie ciast weszlo do piekarnika i mialo jakas taka gumowata konsystencje
i dopiero teraz przeczytalam komentarze ....tez sie zastanawiam co z tego bedzie
Niestety pierwsze ciasto które mi nie wyszło .
Jestem laikiem i jak do tej pory wszystko wychodziło.
Jak dla mnie niepełny przepis.
Murzynek murzynkowaty
Ciato zupełnie nie wyszło, jest całkiem niesłodkie i nie urosło. Masa byłą tak gęsta, że dodałam ponad pół szklanki wody, żeby nie wyglądało na kruche tylko na ucierane. Nie polecam!!!!
Jakiej wielkości ma być forma?
Nie trzeba, jesli rozpuszczamy na 37 do 40 stopni, ona bedzie letnia. Ciasto robila moja 12-sto letnia corka. Dzieci nie maja cierpliwosci do czekania) Zycze smacznego)
Czy masę przed wbiciem jajek należy wystudzić? Czy wszystko dodajemy do goracej?
Are you sure to delete this comment ?