thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
37min
Czas całkowity
1h 7min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 250 g margaryny lub masła
  • 4 łyżki kakao ciemne
  • 100 g cukru
  • 4 łyżki wody
  • 3 jajka duże
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowania cukier waniliowy
  • 340 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1 łyżeczki przyprawy do piernika, opcjonalnie

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasto
  1. Do naczynia  miksujacego włożyć 250 g margaryny lub masła pokrojonego na kawałki,  dodać 4 łyżki kakao,100g cukru, 4 łyżki wody. Zamknąć naczynie, podgrzać składniki czas 3 min/ 60 C/ obroty 2.

    Nałożyć motylek, wbić 3 jajka, zamknąć pokrywe, ubijac czas 2 min/ obroty 4.

    Zdjąć motylek, dodać 340g mąki,  2 łyżeczki proszku do pieczenia, opakowanie cukru waniliowego, 1 lyzeczke imbiru mielonego. 

    Można dodac rodzynki lub inne bakalie wg uznania.

    Zamknąć naczynie miksujace, wymieszać czas 2 min/ obroty 3.

    Przełożyć do wysmarowanej blachy okrągłej, piec okolo 30 minut, sprawdzac patyczkiem.

    Smacznego

     

Porady

Można uzyc dowolnych bakali typu rodzynki, wiórki kokosowe. Konzystencja ciasta powinna być gęstej śmietany.  Jeśli ciasto jest za gęste,  dodac troche wody i wymieszac.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Murzynek-szybki

Wydrukuj:

Komentarze

  • lipca 7, 2019 at 20:56
    2.0

    Napaliłam się na znany przepis i niestety się zawiodłam, nie pisze autorka, że powinno się poczekać aż masa z masła i cukru wystygnie jak wrzucisz jajka to się ugotują i cały placek nie wyrośnie, nie pisze też w jakiej temperaturze piec i jeszcze 2 minuty mieszać z mąką ??? za dużo! U mnie zakalec z wieloma bakaliami, do wniosku doszłam jak przekroiłam, wcześniej potrzebowałam cos na szybko dla gości i niestety się zawiodłam. Lepiej białka ubić osobno i dodać na końcu, mozna też odlać pół szklanki tego masła z kakao i cukrem na lukier. Przepis do korekty.

    Uwielbiam gotować z TM5

  • grudnia 3, 2016 at 14:17
    1.0

    Niestety ciasto nie wyszło. Jest glutowate, w ogóle nie wyrosło. Nie polecam. Uwaga na ten przepis!!! Zmarnowanie składników!!!

  • lipca 8, 2016 at 23:30

    no sorry ale nie polecam,glina jakas wyszla 

  • lipca 8, 2016 at 20:30

    ups! wlasnie ciast weszlo do piekarnika i mialo jakas taka gumowata konsystencje  tmrc_emoticons.~

    i dopiero teraz przeczytalam komentarze ....tez sie zastanawiam co z tego bedzie  Glasses

  • lutego 28, 2016 at 21:40

    Niestety pierwsze ciasto które mi nie wyszło  tmrc_emoticons.(

    Jestem laikiem i jak do tej pory wszystko wychodziło.

    Jak dla mnie niepełny przepis.

  • lutego 26, 2016 at 20:45

    Murzynek murzynkowaty tmrc_emoticons.)

  • stycznia 29, 2015 at 06:17

    Ciato zupełnie nie wyszło, jest całkiem niesłodkie i nie urosło. Masa byłą tak gęsta, że dodałam ponad pół szklanki wody, żeby nie wyglądało na kruche tylko na ucierane. Nie polecam!!!!

  • października 30, 2014 at 13:29

    Jakiej wielkości ma być forma?

     

  • października 18, 2014 at 21:21

    Nie trzeba, jesli rozpuszczamy na 37 do 40 stopni, ona bedzie letnia. Ciasto robila moja 12-sto letnia corka. Dzieci nie maja cierpliwosci do czekaniatmrc_emoticons.)) Zycze smacznegotmrc_emoticons.))

  • października 6, 2014 at 09:00

    Czy masę przed wbiciem jajek należy wystudzić? Czy wszystko dodajemy do goracej?

Are you sure to delete this comment ?