Składniki
bita śmietana
- 500 ml śmietanki kremówki
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (10g), nie jest konieczne bo ciasto jest słodkie
- 1 opakowanie śmietan-fix
syrop mleczny
- 25 gramów rumu (opcjonalnie)
- 400 gramów mleka skondensowanego, niesłodzonego
- 400 gramów Mleka skondensowanego słodzonego
- 1 szklanka mleka 3-3,5%
ciasto
- 115 gramów roztopionego i ostudzonego masła
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki Sody spożywczej
- 180 gramów mąki totowej
- 220 gramów cukru
- 6 dużych jajek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 35x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek .
Białka umieścić w naczyniu miksującym, nałożyć motylek, dodać szczyptę soli i ubijać 3-3,5 min/obr 3-4 do uzyskania sztywnej piany. Następnie dalej ubijać przez jeszcze ok 1,5 min/ obr 3-4 dodając sodę i stopniowo cukier. Cukier powinien się całkiem rozpuścić. Ubitą pianę przełożyć do miski i odstawić. Naczynie miksujące umyć.
Do czystego naczynia dodać żółtka z resztą cukru i ucierać do uzyskania puszystej masy ok 1,5 min/ obr.4 Następnie dalej ucierać obr.4 - stopniowo dodawać mąkę i masło na przemian, do uzyskania spójnej konsystencji. Utarte ciasto wyłożyć do miski z pianą z białek i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Całość przelać do foremki do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok 25 minut , aż ciasto będzie złociste a patyczek wbity w nie suchy.
Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić bez wyciągania z blachy do temperatury pokojowej. Wystudzone ciast ponakłuwać gęsto widelcem, co ułatwi wnikanie syropu mlecznego.
Składniki na syrop powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie trzy rodzaje mleka oraz rum wlać do czystego naczynia miksującego, dokładnie wymieszać 30 sek./ obr.6 i tak przygotowaną mieszanką powoli polewać ciasto, zwracając szczególną uwagę na nasączenie brzegów. Cisto powinno wypić płyn w ciągu 5-10 minut. Jeśli mamy wrażenie, że ciasto już nie przyjmie więcej mleka można zmniejszyć ilość - mi zostało ok 100 ml.
Tak nasączone ciasto wstawić do lodówki na min. 5 godzin a najlepiej na całą noc.
Ciasto przed podaniem najlepiej przełożyć z foremki na tackę lub odrobinę większą blachę - blaszkę z ciastem należy nakryć tacką i wprawnym ruchem odwrócić " do góry nogami". Ściągamy papier do pieczenia z wierzchu .
Tuż przed podaniem przygotować bitą śmietanę. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać schłodzoną śmietanę i ubijać ok 1 min/ obr. 4, stopniowo dodać śmietan-fix Ubitą śmietanę wyłożyć ją na wierzch ciasta , udekorować owocami.
ciasta
syrop mleczny
bita śmietana
Porady
Więcej na temat ciasta i na moim blogu //wszelkiemojepasje.blogspot.com/2013/04/ciasto-trzy-mleka-meksykanskie-pastel.html lub stronie na FB //www.facebook.com/WszelkieMojePasje
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ciasto smaczne i dosyć słodkie, super pasują kwasne owoce na górę.
Dziękuje! Zrobiłam i polecam.Rodzina się zajadała. Jedyne co mogę zasugerować to nakładanie syropu mlecznego pędzlem pomału i cierpliwie. Wtedy gwarancja ze ciasto wypije całość
Z podanej ilości 220g odsypać poł szklanki cukru i tyle dodać do białek, reszta cukru do ucieranych żółtek.
“Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa " - Mary Lou Cook
Ile cukru do bialek a ile do masla i mąki?
Beatko dziękuję za przepis na ciekawe ciasto, wyprobuje w sobotę Pozdrawiam
przepraszam uciekło mi gdzieś to masło, zaraz poprawiam
“Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa " - Mary Lou Cook
a ile tego masła trzeba dodać ????
Jola
ciekawy przepis Dzięki jeszcze takiego ciasta nie piekłam, więc czas wypróbować
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
wygląda apetycznie dodaje do wypróbowania
Ciasto bardzo ciekawe napewno jest smaczne dodaje do wypróbowania pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Are you sure to delete this comment ?