thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 35min
porcja/porcje/porcji
35 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 05/10/13
zmieniono dnia: 22/10/13

Składniki

POLEWA

  • 100 g czekolada biała, połamanej na kawałki
  • 30 g śmietany kremówki 30%

CIASTO

  • 100 g orzechy włoskie, łuskane
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g cukru brązowego
  • 1 opakowania cukru waniliowego lub
  • 1 jajo kurze
  • 50 g masła roztopionego lekko przestudzonego
  • 150 g mąki pszennej
  • 200 g miąższu dyni
  • 1 łyżeczek cynamonu mielonego
  • 1 łyżeczek imbiru mielonego
  • 1 łyżeczka proszu do pieczenia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    POLEWA
  1. 7. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlac śmietanę kremówkę, podgrzać 1 min30sek /80 st.C/obr.1

    8. Dodać białą czekoladę, rozpuścić 2 min/80 st.C/obr.Mieszanie"Mieszanie" . Polewę rozprowadzić na cieście i posypać pozostałymi orzechami, odstawić do ostygnięcia.

  2. CIASTO
  3. 1.Rozgrzać piekarnik do temperatury 180st.C

    2. Do naczynia Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć orzechy, rozdrobnić 4s/obr.5, przełożyć do innego naczynia

    3. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć miąższ dyni, rozdrobnić 5s/obr.5

    4. Dodac cynamon, imbir, cukier brązowy i waniliowy, jajko, stopione masło, wymieszać 10s/obr.4

    5. Dodac mąkę, proszek do pieczenia i 70 g orzechów, wymieszać 10s/obr.4

    6.Ciasto wyłożyć płaską warstwą do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy o wymiarach ok. 25x 35cm (lub mniejszej), piec ok. 35-40min, odstawic do ostygnięcia

  4. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

Porady

Przepis pochodzi z Kalendarza Thermomix na 2014 rok (wiszącego), z miesiąca pażdziernika. 

Zdjęcie dodałam swoich wypieków dyniowych kwadratów.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

KWADRATY DYNIOWE

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 10, 2018 at 14:19
    4.0

    Bardo dobre ciasto, choć u mnie wyszedł niestety zakalec. Spróbuję następnym razem może dłużej piec? Robiłam w blaszce 28x23cm i wyszło i tak niskie. Na pewno powtórzę!

  • listopada 4, 2017 at 15:05

    Smakowo ciasto bardzo smaczne, zmniejszyłabym nieco ilość cukru a przede wszystkim wszystko zrobiła z podwójnej porcji, bo wychodzi mega plaskate Wink

  • września 28, 2016 at 19:20

    Trochę zmodyfikowałam: mąkę dalam kokosową, zamiast masła też olej kokosowy. W bezglutenowej wersji trochę się kruszy, ale smakuje świetnie! Zamiast polewy syrop klonowy sprawdził się znakomicie

  • listopada 6, 2015 at 14:15
    5.0

    ciasto jest fenomenalne !!!! u mnie starczyło na jedno popołudnie dla trzech głodomorów tmrc_emoticons.) dziś robie ponownie ale z podwójnej porcji !!!! tmrc_emoticons.) 

  • listopada 3, 2014 at 01:14

    Pyszne jest to ciasto ! I koniecznie musi byc z polewa tmrc_emoticons.)

  • października 21, 2013 at 22:07

    Masz racje Wojtas. Nie wiem jak się to stało, ale uciekła mi ta część składników. Zaraz poprawiam. Oczywiście przepis jest na kartce październikowej. Dzięki wielkie za uwagi. Juz poprawiam.  tmrc_emoticons.~

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • października 21, 2013 at 19:34

    Już od kilku dni spoglądam na ten przepis w kalendarzu , ale u mnie on jest w październiku 2013 Big Smile  czas wypróbować to pyszne ciacho Love

  • października 21, 2013 at 19:09

    Hej, wydaje mi się Gabi, że w twoim przepisze brakuje drugiej części składników, a mianowicie: 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w TM, 1 jajko, 50 g masła stopionego, wystudzonego, 150 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, bułka tarta do posypania formy. tmrc_emoticons.)

     

  • października 5, 2013 at 22:55

    Gabrysiu ciacho już robiłam tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) jest bardzo smaczne tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) polecam tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • października 5, 2013 at 20:57

    Nie wiem dlaczego, ale ten przepis gdzieś znikł z pierwszej strony. Może dlatego, że nie ma zdjęcia?  tmrc_emoticons.~ Opublikowałam go celaowo dla zainteresowanych osób bo nie każdy ma kalendarz ścienny Thrmomixa. Big Smile

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"