Składniki
POLEWA
- 100 g czekolada biała, połamanej na kawałki
- 30 g śmietany kremówki 30%
CIASTO
- 100 g orzechy włoskie, łuskane
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 g cukru brązowego
- 1 opakowania cukru waniliowego lub
- 1 jajo kurze
- 50 g masła roztopionego lekko przestudzonego
- 150 g mąki pszennej
- 200 g miąższu dyni
- 1 łyżeczek cynamonu mielonego
- 1 łyżeczek imbiru mielonego
- 1 łyżeczka proszu do pieczenia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
7. Do "Blokada naczynia miksującego" wlac śmietanę kremówkę, podgrzać 1 min30sek /80 st.C/obr.1
8. Dodać białą czekoladę, rozpuścić 2 min/80 st.C/obr."Mieszanie" . Polewę rozprowadzić na cieście i posypać pozostałymi orzechami, odstawić do ostygnięcia.
1.Rozgrzać piekarnik do temperatury 180st.C
2. Do naczynia "Blokada naczynia miksującego" włożyć orzechy, rozdrobnić 4s/obr.5, przełożyć do innego naczynia
3. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć miąższ dyni, rozdrobnić 5s/obr.5
4. Dodac cynamon, imbir, cukier brązowy i waniliowy, jajko, stopione masło, wymieszać 10s/obr.4
5. Dodac mąkę, proszek do pieczenia i 70 g orzechów, wymieszać 10s/obr.4
6.Ciasto wyłożyć płaską warstwą do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy o wymiarach ok. 25x 35cm (lub mniejszej), piec ok. 35-40min, odstawic do ostygnięcia
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
POLEWA
CIASTO
Porady
Przepis pochodzi z Kalendarza Thermomix na 2014 rok (wiszącego), z miesiąca pażdziernika.
Zdjęcie dodałam swoich wypieków dyniowych kwadratów.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardo dobre ciasto, choć u mnie wyszedł niestety zakalec. Spróbuję następnym razem może dłużej piec? Robiłam w blaszce 28x23cm i wyszło i tak niskie. Na pewno powtórzę!
Smakowo ciasto bardzo smaczne, zmniejszyłabym nieco ilość cukru a przede wszystkim wszystko zrobiła z podwójnej porcji, bo wychodzi mega plaskate
Trochę zmodyfikowałam: mąkę dalam kokosową, zamiast masła też olej kokosowy. W bezglutenowej wersji trochę się kruszy, ale smakuje świetnie! Zamiast polewy syrop klonowy sprawdził się znakomicie
ciasto jest fenomenalne !!!! u mnie starczyło na jedno popołudnie dla trzech głodomorów dziś robie ponownie ale z podwójnej porcji !!!!
Pyszne jest to ciasto ! I koniecznie musi byc z polewa
Masz racje Wojtas. Nie wiem jak się to stało, ale uciekła mi ta część składników. Zaraz poprawiam. Oczywiście przepis jest na kartce październikowej. Dzięki wielkie za uwagi. Juz poprawiam.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Już od kilku dni spoglądam na ten przepis w kalendarzu , ale u mnie on jest w październiku 2013 czas wypróbować to pyszne ciacho
Hej, wydaje mi się Gabi, że w twoim przepisze brakuje drugiej części składników, a mianowicie: 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w TM, 1 jajko, 50 g masła stopionego, wystudzonego, 150 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, bułka tarta do posypania formy.
Gabrysiu ciacho już robiłam jest bardzo smaczne polecam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Nie wiem dlaczego, ale ten przepis gdzieś znikł z pierwszej strony. Może dlatego, że nie ma zdjęcia? Opublikowałam go celaowo dla zainteresowanych osób bo nie każdy ma kalendarz ścienny Thrmomixa.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"