- TM 31
Składniki
- Proszę podać składniki według następującego wzoru:
- Ciasto:
- 560 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 1,5 MT mleka
- 2 jajka
- 70 gg miękkiego masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 torebki cukru waniliowego
- szczypta kurkumy
- szczypta soli
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek.
- Farsz:
- 40 dkg jagód
- Lukier:
- Dowolna ilość cukru pudru
- sok z cytryny.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Cukier, drożdże, jajka i mleko umieszczamy w naczyniu - mieszamy 3 min. 37 stopni /poz.3-4.
Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto w ciągu 4 min/Interwał.
Ciasto wkładamy do miski nakrywamy i zostawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
Na stolnicę wsypujemy troche mąki ,rowałkowujemy ciasto na ok. 5 mm, wykrawamy prostokąty .
Na tak przygotowane kawałki ciasta nakładamy 2-3 łyżeczki jagód, zlepiamy bułeczki , smarujemy jajkiem ,następnie układamy na blasze do wyrośnięcia( ok. 15 min.)
Pieczemy ok. 15 min. w temp. 150 stopni , nastepnie dalsze 10 min w temp. 180 stopni.
Zmielić cukier na cukier puder 20 sek/poz. 10 dodac sok z cytryny ikilka sek zamieszać - poz.4-5.
Wystudzone bułeczki polukrowac.
Smacznego!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Uwielbiam. Super przepis. Bułeczki rewelacja. Dziękuje za przepis👍👏
Chciałabym zrobić te jagodzianki z podwójnej porcji. Czy Thermomix wyrobi 1 kg mąki na raz? Z góry dziekuję za odpowiedź.
Po raz pierwszy w życiu robiłam jagodzianki z borówkami amerykańskimi bo niestety jagód nie dostałam. Wyszły znakomite chociaż miałam problem z ukształtowaniem takich zgrabnych. Następny razem już będe mądrzejsza. Przepis super, najlepszy!
Jamajka0232 150mll
Jamajka0232: jest przecież podane w przepisie - 1,5 miarki TM
Witam. Ile mleka trzeba dodać? Pozdrawiam
Robie kolejny raz i kolejny raz wyszły Pysznie
Przepyszne!
Proporcje idealne. Upiekłam z borówkami. Owoce połączyłam z kilkoma łyżkami cukru i mąki ziemniaczanej. Piekłam 15 minut w temperaturze 200 st.C. Ten przepis zapisuję jako ulubiony. Dziękuję za udostępnienie 👌😀
Super przepis, ciasto drożdżowe długo zachowuje świeżość. Można robić z różnymi owocami. Sprawdzone z borówką i jabłkami. Piekłam na termoobiegu 20 minut 180 stopni. Polecam👍👍👍
piec góra-dół czy termoobieg?
Are you sure to delete this comment ?