Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
10
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
- TM 5
opublikowany: 31/03/17
zmieniono dnia: 31/03/17
Składniki
biszkopt
- 5 jajek
- 80g ksylitolu zmielonego na puder*
- 80g mąki kukurydzianej
- 40g mąki ziemniaczanej
- aromat waniliowy
- szczypta proszku d/p
masa serowa
- 300g twarogu
- 200g jogurtu naturalnego
- 1 galaretka bez cukru (taka na 0,5l wody)
- łyżka ksylitolu
- łyżeczka żelatyny + 1/3 kubka gorącej wody do rozpuszczenia
dodatkowo
- 5 połówek brzoskwini z puszki lub inne ulubione owoce
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia wkładamy motylek. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę (4 min/obr. 3-4).
- Do naczynia przez otwór w pokrywie powoli dodajemy ksylitol (nie zmniejszamy obrotów) i ubijamy jeszcze przez ok. 1 min do uzyskania sztywnej, błyszczącej masy. Zmniejszamy obroty na 1, dodajemy żółtka, oba rodzaje mąki, aromat waniliowy i proszek do pieczenia - miksujemy wszystko dosłownie chwilę (ok. 10-15s, w razie potrzeby można minimalnie zwiększyć obroty, gdby masa się nie wymieszała).
- Gotową masę przekładamy na dużą blachę (tę z wyposażenia piekarnika) posmarowaną lekko tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarowując ją cienko po całej blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg). Pieczemy 15-20 minut, a następnie studzimy chwilę przy otwartych drzwiczkach. Lekko ciepły biszkopt przekładamy na ściereczkę lub matę silikonową spodem do góry, ściągamy papier. Biszkopt zawijamy wzdłuż krótszego boku w roladę (jeśli zrobicie to po całkowitym ostygnięciu biszkopt się połamie) i odstawiamy na czas przygotowania nadzienia.
- Galaretkę rozpuszczamy z ksylitolem i żelatyną w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia.
- Twaróg mielimy (10s/obr.6-7), a następnie dodajemy jogurt naturalny i wcześniej przygotowaną galaretkę i ponownie mieszamy (10s/obr.4). Jeśli masa jest zbyt rzadka – przelewamy ją do miski i odstawiamy na chwilę do lodówki żeby stężała. Gotową masą smarujemy rozwinięty biszkopt, zostawiając margines 2cm z każdej strony. Na masę wykładamy drobno pokrojone owoce.
- Roladę ponownie zwijamy wzdłuż krótszego boku i ciasno zawijamy folią spożywczą lub aluminiową, a następnie odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Gotową roladę można przed pokrojeniem dodatkowo posypać ksylitolem zmielonym na puder.
Porady
*mielimy ksylitol 6s/obr.10
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?