Składniki
- 115 gramów masła
- 80 gramów kakao
- 300 gramów cukru
- 3/4 szklanki maślanki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 250 gramów mąki pszennej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- 200 gramów posiekanej czekolady gorzkiej lub mlecznej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Masło pokroić w mniejsze kawalki i rozpuścić w naczyniu miksującym ok 4 min./60°/"Mieszanie" ,dodać kakao i zmiksować na gładką masę ok 1 min 30 sek /obr.4 .Dodać cukier, ekstrakt z wanilii i maślankę, dalej miksować - do dokładnego połączenia skladników.
Mąkę pszenną wymieszać z sodą i solą w miseczce a następnie dodawać stopniowo przez otwór w pokrywie do masy czekoladowej 2 -3 min./ obr.5.
Powstanie dość klejące i gęste ciasto.Piekarnik nastawić na 180ºC
Naczynie miksujące zdjąć z podstawy, a następnie do powstałej masy wmieszać przy pomocy kopystki posiekaną czekoladę.
Ciasto nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, około pół łyżki na 1 ciastko, pozostawiając spore odstępy między ciastkami (ok 16 sztuk na dużą blachę od piekarnika). Ciasto będzie się kleiło, więc trzeba sobie pomagać drugą łyżką.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut. Wyjąć z piekarnika i poczekać aż lekko przestygną - nie ściągać za szybko z blachy bo zaraz po upieczeniu są dość miękkie.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Polecam, są rewelacyjne. Dodaję orzechy laskowe, smakiem przypominają te z Mc Donald's