Składniki
- kawałek czekolady gorzkiej
- 3 szklanki wody
- 250g masła
- 100g cukru pudru
- 0,75l mleka 3,2%
- 2 budynie waniliowe
- 3 galaretki truskawkowe
- 500g świeżych truskawek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
. upiec biszkopt , polecam sprawdzony przepis //www.przepisownia.pl/przepisy/m%C3%B3j-idealny-biszkopt-o/453111
2. do naczynia miksującego wlać mleko, dodać budyń , gotować 6 minut/100 st/obr 2, przełożyć do innego naczynia i wystudzić.
Do naczynia miksujacego włożyć masło i cukier puder, wymieszać 1 minuta/obr 3
Założyć motylek
Dodając porcjami masę budyniową wyrobić 2 minuty /obr 2
3/4 części powstałego kremu wyłożyć na biszkopt
3. Rozpuszczamy galaretki w 3 szklankach wody i odstawiamy aby stężały
4 Do naczynia miksującego wkładamy umyte truskawki i miksujemy 10s/ obr 6-7, następnie wlewamy galaretkę i mieszamy 4s / poz 3
5 Tężejącą masę truskawkową przekładamy na budyń i wkładamy do lodówki . Po godzinie możemy wyłożyć na ciasto pozostałą część masy budyniowej i posypać startą czekoladą
SMACZNEGO
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ciasto przepyszne, nie za słodkie, w sam raz.
Biszkopt upiekłam wg podanego przepisu.
Następnym razem dam ciut mniej masła- teraz krem budyniowy ma kremowy smak.
Do galaretki dałam dodatkowo pokrojone w większe plasterki truskawki.
Na wierzch krem budyniowy+ płatki migdałów+ starta czekolada.
Rodzinka zajadała się 😁
Dziękuję za przepis.
Polecam
kocia_mtelodia: miałam ten sam problem. Może znaczenie ma fakt jakiego budyniu użyła autorka (na 0,5l czy na 0,75l)
W każdym razie ja następnym razem dodam trochę żelatyny.
Ciacho już w lodówce ...pysznie pachnie i wygląda jutro powiem Wam jak smakowało
Myślę, że lejąca masa budyniowa może być efektem zbyt któtkiego czasu gotowania budyniu. Ja wydłużyłam go o 3 min, budyń był bardziej gęsty i bez problemu masa wyszła. Ciasto przepyszne, większość osób myślało, że to sernik [[wysiwyg_imageupload:2665:]]
Ciasto rewelacja, cała rodzina się zajadała....Super przepis
Ciasto zrobiłam wczoraj na wieczorną imprezę. Nie zcięła mi sie masa budyniowa. Czy ktoś miał podobną sytuację? W przepisnie nie ma informacji, że ciasto powinno się "przegryżć" np. przez noc. Godzina czy dwie to zdecydowanie za mało. W smaku pyszne - niestety rozlało się po talerzyku. Następnym razem zrobię z 500g mleka. Polecam tez dodać 50g cukru pudru i 50g cukru waniliowego z TM. Masa budyniowa ma cudny smak
w blaszce o średnicy 28 cm
Podaj proszę na jaką blachę przeznaczone są proporcje? Zwykła prostokątna czy okrągła tortownica średnica 24-26cm? pozdrawiam
Elluchna dziękuję za komentarz pozdrawiam
Jedno z lepszych ciast, jakie jadłam I raczej najlepsze z tych, które zrobiłam.... i w pełni się udało!