![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/t9gjgknm-8db9f-053796-cfcd2-60y5c3gd/04dd9456-5d93-4365-94d3-d37cbd62ac73/main/ciasto-z-cukinia.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/t9gjgknm-8db9f-053796-cfcd2-60y5c3gd/28f4ac57-3dc6-4c2a-9911-3498b914c74a/main/ciasto-z-cukinia.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/t9gjgknm-8db9f-053796-cfcd2-60y5c3gd/a4b0fc53-9d7f-4b31-bf10-f2ffe4dc068f/main/ciasto-z-cukinia.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/t9gjgknm-8db9f-053796-cfcd2-60y5c3gd/497287ec-71ab-41e3-ab46-f160cda9bc52/main/ciasto-z-cukinia.jpg)
![thumbnail image 5](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/t9gjgknm-8db9f-053796-cfcd2-60y5c3gd/618942b2-44cd-45e0-9bd3-d4f19258f62f/main/ciasto-z-cukinia.jpg)
Składniki
Ciasto z cukinią
- pół cukini średniej wielkości, około 2 szklanek
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 60 g kakao
- 300 g mąki pszennej
- 125 g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
- 2 duże jajka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 250 g cukru
- 125 g oleju rzepakowego
- 115 g Miękkiego masła
- 1 gorzka czekolada
- aromat migdałowy, kilka kropel
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Zakładamy motylek do naczynia miksującego i wkładamy masło z cukrem 90s/obr.4. Dodajemy olej, aromat migdałowy, sodę i proszek do pieczenia mieszamy 60s/obr.4. Następnie dodajemy jajka, kakao, kawę i mąkę na przemian ze śmietaną lub jogurtem mieszamy 30s/obr.4 . Dodajemy cukinię i czekoladę 10s/
"Obroty wsteczne" /obr.2.
Pieczemy w formie okrągłej 24 cm wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą.
Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 160 st.C przez ok. 70 min.
Ciasto z cukinią
Porady
Ciasto można polać polewą zrobioną z 1 tabliczką czekolady z 40g masła.
Przepis zaczerpniety ze strony:
//smakiogrodu.blogspot.com/2013/08/ciasto-czekoladowe-z-cukinia.html
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ile wagowo cukini należy dać do ciasta?? Zawsze mam problem z określeniami typu "średniej wielkosci" 😀, bo bo cukinia z warzywniaka ma inne wymiary niż z własnego ogródka 😏
Upiekłam dzisiaj i wyszedł mały zakalec - w sensie- spod nie był upieczony, mimo, że patyczek przy sprawdzaniu był suchy, dlatwgo zastanawiam się czy nie dałam za dużo cukini...
Przepyszne. Polecam😁
Lubię to
Świetne i smakuje super![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Właśnie się pieczę,z niecierpliwością czekam na efekt![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Mam cukinie jutro upichcę!
Juz doczytalam, ze 24cm
wypróbuję w week ale poproszę informację odnośnie wymiarów blaszki.
Ciasto zaskakująco dobre. Mój szwagier nie lubi cukini i dopóki nie wiedział z czego jest placek, zakładał się nim bardzo. Polecam
Pyszne![Big Smile Big Smile](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/bigsmile.png)