Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
12
osoba/osoby
Poziom
--
- TM 21
opublikowany: 09/12/11
zmieniono dnia: 09/12/11
Składniki
biszkopt
- 125 g mąki pszennej
- 125 g łyżka mąki ziemniacznej
- 125 g cukru
- 6 jajek
- 1 czubate łyżki proszek do pieczenia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- BISZKOPT
- Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
- W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. (Najlepiej, jeśli mąkę przesiejemy, wtedy będzie pulchna i unikniemy grudek). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką.
- Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
- Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. (Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku). Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika (co najmniej na początku pieczenia). Inaczej może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić wykałaczką, czy biszkopt jest gotowy. Wykałaczka powinna pozostać sucha.
- Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go, odciąć ciasto od tortownicy i odwrócić do góry nogami na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu.
- KREM
- 2 bulki zalac 375g mleka -zaczekac a z sie nasacza.Nastepnie kiedy beda juz wystarczajaco miekke zmiksowac.250g mleka zagotowac dodac 250g cukru i 100g wiorek zagotowac.Zaczekac az wystygnie. Polaczyc mleko z bulkami razem z zagotowana masa z garka-do tego dodac 125g masla,mieszajac do momomentu az otrzymamy jednolita mase.
- Biszkopt przeciac na pol-nakropic cytryna z woda lub spirytusem-na 1 przekrojony biszkopt nalozyc mase,nastepnie na mase 2 biszkopt i znowu mase.Na mase poukladac biszkopty wedlug uznania,zagotowac galaretke kiedy bedzie juz wystarczajaco zimna polac na ulozone biszkoty. Kiedy galaretka juz calkowicie zastygnie na ciescie,wyrobic mase czekoladowa a na to posypac wiorki kokosowe. Zycze smacznego
ciasto
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Nieprzydatny ten przepis !! Zawracanie głowy
a gdzie ,praca ma thermomoxie? " alt= src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/sad.png" width=19 height=19>