thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 25/11/12
zmieniono dnia: 26/11/12

Składniki

  • 220 gramów masła w temp. pokojowej
  • 200 gramów brązowego cukru trzcinowego
  • 100 gramów cukru
  • 150 gramów pistacji łuskanych
  • 2 jajka
  • 200 gramów białej czekolady
  • 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli drobnej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 100 gramów pistacji zmielić kilka sekund / obr.6 ( tak aby miały konsystencję bułki tartej). Przesypać do innego naczynia.

    50 gramów pistacji rozdrobnić kilka sekund / obr.5 ( tak aby kawałeczki były wyczuwalne w ciastku). Przesypać do innego naczynia.

    200 gramów czekolady rozdrobnić na małe kawałki 15 sek./ obr.6-7

    Przesypać do innego pojemnika.

    Piekarnik nastawić na 180 stopni.

     

  2. Do naczynia miksującego włożyć masło pokrojone w kawałki oraz dodać dwa rodzaje cukru, utrzeć na puszystą masę ok 1min.30sek./ obr. 8.

    Dodać ekstrakt waniliowy i jaka - ucierać ok 15 sek./ obr. 6

    Dodać makę ,sodę, sól i proszek do pieczenia- nastawić 1 min./ obr. 8.

    Dodać pistacje drobno zmielone - nastawić 30 sek./ obr.8.

    Ciasto ma być gładkie i zwarte.

    Dodać grubiej zmielone pistacje i białą czekoladę,  dokładnie wymieszać przy pomocy kopystki 1 min./obr.2/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"

    Formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego, wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowująć odstępy. Najlepiej ok 15 ciasteczek Lekko spłaszcać do wysokości ok. 1 cm.

    Piec ok 15-20 minut do zezłocenia. Wyjąć z piekarnika i studzić na blaszce ok 5 minut, potem przełożyć na kratkę do studzenia.

    Z podanych proporcji wychodzi ok. 60 ciastek.

     

Porady

 

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson " JAK BYĆ DOMOWĄ BOGINIĄ" . Proporcje zmieniłam aby wyszło wiecej ciastek.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasteczka pistacjowe z białą czekoladą

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: