thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
35min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 30/03/13
zmieniono dnia: 27/08/13

Składniki

sos balsamiczny

  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu

nadzienie

  • liście szpinaku sałatkowego
  • orzechy włoskie, połówki
  • 200 gramów sera taleggio ( można użyć sera brie lub camembert)
  • 1 gruszka
  • sól i pieprz
  • 100 gramów kwaśnej śmietany, 18%

ciasto

  • 125 gramów sera (świeżego np. twarogu, serka kremowego)
  • 1/2 łyżeczki soli drobnej
  • 1 jajko kurze
  • 75 gramów masła
  • 150 gramów mąki przennej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasto
  1. Składniki na ciasto umieścić w naczyniu miksującym i wyrobić ciasto ok 2 min./obr 6

    Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godzin.

    Formę do tarty nasmarować masłem.

    Ciasto rozwałkować ( najlepiej na foli , w którą było zawinięte)  i przełożyć do formy,

    Podpiec prze 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni  na jasno brązowy kolor . Gdyby spód podczas pieczenia się podnosił, wystarczy ugnieść go widelcem. Wyjąć formę, nie wyłączać piekarnika. W trakcie pieczenia przygotować składniki nadzienia.

  2. nadzienie
  3. Obrać gruszki i pokroić w plasterki, ser pokroić w plasterki. Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem.

    Na upieczony spód (może być gorący) wyłożyć śmietanę doprawioną solą i pieprzem. Położyć plasterki sera taleggio i półplasterki gruszki, posypać orzechami włoskimi i doprawić solą oraz pieprzem. Wstawić do piekarnika i piec przez około 13-14 minut aż ser się roztopi.

  4. sos balsamiczny
  5. Ocet balsamiczny oraz miód umieścić w garnuszku i podgrzewać na małym gazie do zredukowania  - sos ma zgęstnieć.

  6. Upieczoną tartę posypać opłukanym szpinakiem i polać sosem balsamicznym.

    Podawać na ciepło.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tarta z gruszką i serem taleggio

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 2, 2013 at 10:28

    To co na zdjęciu jest czerwone to sos balsamiczny zrobiony z octu balsamicznego i miodu - aparat lekko przekłamuje kolory bo sos jest brązowy tmrc_emoticons.)

    “Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa "   -  Mary Lou Cook


                          

  • kwietnia 1, 2013 at 23:44

    Big Smile tmrc_emoticons.;) Bardzo smacznie ten opis wygląda. Co tam jest jeszcze za składnik w kolorze czerwonym? Czy o nim zapomniałaś?

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: