thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
6 osoba/osoby
Poziom
Średni
  • TM 5
opublikowany: 04/11/14
zmieniono dnia: 04/11/14

Składniki

do przygotowania leczo będą potrzebne

  • 1 puszka pomidorów bez skóry, ja miałam całe, trochę rozdrobniłam nożem
  • 1 ząbek czosnku, posiekanego nożem (nie wyciskam!)
  • 2 łyżki gęstego ketchupu własnej roboty, ewentualnie 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szczypty ostrej papryki, jest to wartość dla rodziny z dziećmi, jednak gdy lubicie ostrzejszą dozujcie ilość wedle własnego smaku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2-3 szczypty pieprzu czarnego
  • 1 łyżka koncentratu bulionu wykonanego w TM
  • 200 g pieczarek, pieczarki umyłam przekroiłam na pół i pokroiłam w grubsze plasterki. Zesmażyłam chwilę na patelni, na której smażyłam kiełbasę. Lubię wykorzystywać cały smak ze wszystkich potraw.
  • 250 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę i podsmażonej na patelni
  • 350 g kabaczka
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 papryki czerwone spiczaste, Wybieram te papryczki, ponieważ są bardzo delikatne, słodkie w smaku, z delikatną nutką pikanterii
  • 20 g oliwy
  • 1,5 cebuli, ok. 150 g
  • 1/2 puszki fasolki czerwonej bez zalewy, ja fasolę przepłukuję wodą

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    sposób wykonania:
  1. 1. Do TM wkładam cebule, przekrojone na ćwiartki i rozdrabniam 3s/obr.1. Cebulę zgarniam kopystką ze ścianek i dodaję oliwę oraz sól i duszę 4min/120st.C/obr.1

     

    2. Dodaję kabaczka i rozdrabniam 6s/obr.4. Zgarniam kopystką ze ścianek.

     

    3. Następnie dodaję paprykę (trzy kolory w sumie dają 400-430g). Oczyszczone papryki z gniazd nasiennych kroję na niezbyt cienkie paski. Dodaję również podsmażoną kiełbasę, koncentrat bulionu, cukier, pieprz i duszę 10min/100st.C/obr.Mieszanie"Mieszanie"

     

    4. Po upływie ustawionego czasu dodaję pozostałe składniki: pomidory z puszki (albo od razu krojone, albo jak mamy całe to to kroimy w kostkę), lekko podsmażone pieczarki, fasolkę czerwoną, ketchup, lub koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i ostrą, zamykam pokrywę, zamiast miarki nakładam koszyczek i dalej dusić 10min/100st.C/obr. Mieszanie"Mieszanie"

     

    5. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, ew. papryką ostrą.

    Podaję na ciepło bezpośrednio po ugotowaniu.

     

     

     

Porady

Przepis dopasowałam do leczo, które znajduje się w kulinarnym ABC. Dlatego robię wszystko automatycznie tmrc_emoticons.D

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

LECZO Z KABACZKA

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: