


Składniki
- 1000 g cukru brązowego
- 1000 g żurawiny bagiennej świeżej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Przebrać żurawinę, opłukać i włożyć do
"Blokada naczynia miksującego" , zmiksować 15 s/ obr 10 , następnie zakładamy motylek ustawiamy obroty 3 i przez otwór wsypujemy cukier - ucieramy około 5 minut.
2 , Przelewamy do miski ( najlepiej do makutry) przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy na 24 godz ,( od czasu do czasu mieszamy żurawinę drewnianym tłuczkiem )
3 . Tak przygotowaną galaretkę przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy (zakretki również wyparzyć i zakręcać jak są jeszcze gorące !).
4. Galaretkę żurawinową można przechowywać w chłodnym miejscu nawet do 2 lat.
Porady
[[wysiwyg_imageupload:1493:]]
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
prrrrrosze napisac,, czy sloiki trzeba pasteryzowac.... chce zabrac sie za przepis juz dzis
dana08
muszę wypróbować taką miksturę z miodem , fajny pomysł pozdrawiam
Witam Dziewczyny.
Super galaretka żurawinowa z cukrem trzcinowym..
Bomba witaminowa,którą ostatno robiłam,to żurawina z miodem spadziowym.
Żurawina z miodem.Do naczynia Tm wkładałam mniejszą porcję 1/2 kg żurawiny +1/2 kg miodu ze sprawdzonej pasieki.Taka mikstura,to prawdziwy skarb na jesienno-zimowe infekcje.
Pozdrawiam
Danuta Baska
dana08
Ilonko dzisiaj mój mąż kupił żurawinę, 4 kg po 19 zł ( tanio
) i będę robiła galaretkę
Dziękuję za przepis i pozdrawiam 
Bardzo ciekawy przepis, koniecznie dodaję do wypróbowania
Dziękuję i pozdrawiam!
Elu , u nas to jest podstawowy przepis na żurawinę
jak dostaniesz na rynku żurawinę to wypróbuj
pozdrawiam
Ale super przepis, Ilonko
Mam nadzieję, że kupię na targu żurawinę i zrobię taką pyszna galaretkę
Dzięki za przepis
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Marzenko, żurawina na surowo jest najzdrowsza
ja od lat zawsze kilka kilogramów przetwarzam właśnie w taki sposób i póżniej dodaje do herbatki, do deserów , do granoli na śniadanko pychota
wypróbuj polecam samo zdrowie 