Składniki
POWIDŁA
- 1000 g śliwek węgierek, wypestkowanych
- 100 g cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do "Blokada naczynia miksującego" wkładamy wypestkowane śliwki, miksujemy 30 sek/pbr.10
2. Zakładamy motylek i wsypujemy cukier. Wszystko razem gotujemy (parujemy) 25 min/temp.varoma/ obr.2,5, na poktywkę stawiamy koszyczek
3. Po upływie czasu możemy jeszcze krótko zmiksować i przekładamy powidła do wyparzonych słoiczków. Słoiczki odwracamy do góry dnem, żeby zakrętki "złapały". SMACZNEGO!
Porady
Jeżeli śliwki są bardzo dojrzałe i soczyste , sprawdzić kosystencję i ewentualnie jeszcze pogotować (odparować).
Powidła gęstnieją po wystygnięciu! W naczyniu wydają się rzadkie.
Są bez dodatku wszelkich substancji zagęszczających . Naturalne i zdrowe.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zrobiłam 3 porcje. Gotowałam 30 min. Pyszne
Zrobiłam dzis z kilograma węgierek. Dodalam 60g cukru trzcinowego. Wyszły pyszne i nawet moglyby byc mniej słodkie. Z tej ilości wyszły mi 3 słoiczki. Ja jednak gotowalam je 40 minut by byly geściejsze. Z pewnością wykorzystam jeszcze ten przepis.
mnie wyszedł dżem, ale Super.
Powidła robie bardzo gęste takie do piernika, więc odparowuje na 85 st.C przez 60 min
Magdalena Sciezynska
Super przepis! Polecam
Witaj Ann83 to jest obrót 10 miksujemy na miazgę a liczba 2 jest drugą pozycją w przepisie Pozdrawiam
Nie bardzo rozumiem jaki ma być obrót przy pierwszym miksowaniu 30 sekund. Proszę o pomoc.
Pyszne będę jeszcze robić wersję pół na pół z jabłkami - ciekawe jak wtedy wyjdą
Świetny przepis
megi26oml:
Koszyczek pozwala odparowac wode ze sliwek i nie kipi
Rewelacja. W jeden wieczór przerobiliśmy 3 porcje po ok. 1400g. Śliwki były bardzo słodkie i dojrzałe. Daliśmy po 80g Erytrolu (zamias cukru) a i tak można by dać mniej.
Are you sure to delete this comment ?