Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
750
g
Poziom
--
Składniki
Waniliowy pudding ryżowy z frużeliną truskawkową
- 750 g mleka ryżowego, lub mleka zwykłego
- 250 g płatków ryżowych, (szklanka) - płatki najlepiej błyskawiczne
- 7 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 300 g truskawek, świeżych
- 50 g wody
- 1 łyżki mąki ziemniaczanej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć truskawki, dodać 50 g wody , gotować 5 min/100’C/"Obroty wsteczne" /obr. 1
- Dodajemy 20 g cukru trzcinowego brązowego lub miodu (straci właściwości jedynie da posmak, lub xylitolu/erytrytolu
- W 3 łyżkach wody mieszamy mąkę (by uniknąć grudek) i dolewamy do naczynia miksującego.
- nastawiamy TM na 8 sek /"Obroty wsteczne" /obr. 3
- Następnie gotujemy 1 min. /100’C/obr wsteczne /obr.1
Frużelinę przekładamy do naczynia np. słoika. Myjemy naczynie - Mleko podgrzewamy dodajemy cukier waniliowy/xylitol+wanilia – 90’C/obr.1/5 min
- Dodajemy płatki. Gotujemy 2min/obr. 1.5/ 90’C
- Dolewamy pół szklanki mleka ryżowego lub zwykłego – miksujemy zwiększając obroty do 8.
- Truskawki te do dekoracji kroimy na bardzo cieniutkie plastry (wtedy będą nam się trzymały ścianek naczynia ) i przyklejamy je do naszego słoiczka na deser. Wlewamy pudding.
- Uwaga ! Pudding szybko gęstnieje – jeśli zgęstnieje przed wlaniem należy dodać odrobinę mleka i ponownie zmiksować.
Na wierzch układamy ok 3 -4 łyżeczek frużeliny truskawkowej. Ozdabiamy miętą i truskawką. Podajemy schłodzony w lodówce ok 30 min
Waniliowy pudding z frużeliną truskawkową
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?