thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 51min
Czas całkowity
3h 36min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
opublikowany: 07/12/19
zmieniono dnia: 07/12/19

Składniki

Kakaowe blaty

  • 170 g olej rzepakowy
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 łyżek kakao (płaskich)
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 i 1/2 zklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem z serka kremowego:

  • 200 gramów masła
  • 500 gramów serka kremowego*
  • 5 łyżek cukru pudru

Do przełożenia

  • 1,5 słoiki dżemu z czarnej porzeczki, (1 słoik około 450 g)

Krem śmietankowy:

  • 500 gramy śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru ·
  • 4 łyżki serka mascarpone, (w oryginalnym przepisie zamiast tego składnika 2 śmietan-fixy)

Dodatkowo: · 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej

Nasączenie

  • 125ml porcji · pół szklanki likieru Cassis (z czarnej porzeczki) ·
  • 1/4 szklanki wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Przygotowanie blatów kakaowych
    Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym. Zagotować (około 4 minuty, 98 stopni, obroty 1,5, (do rozpuszczenia się cukru) i całkowicie wystudzić.

    Po wystudzeniu:

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę - przesiać i odłożyć.

    Białka umieścić w suchym naczyniu miksującym. Załóż motylek. Ubić na sztywną pianę (około 1-2 minut, obroty 4), pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać kopystką lub na Mieszanie"Mieszanie" wolnych obrotach do połączenia.

    Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać.

    Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków niczym nie smarować. Przelać do formy ciasto, wyrównać.

    Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.

    Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe.

    Krem z serka kremowego:

    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

    Masło utrzeć z cukrem w misie miksera do otrzymania gładkiego, puszystego i jasnego kremu. Dodawać serek, porcjami, cały czas miksując. Czas 2 minuty obroty 4



    Krem śmietankowy:

    Śmietana kremówka i serek mascarpone powinny być schłodzone.

    Śmietanę i mascarpone umieścić w naczyniu miksującym i ubić do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec dodając cukier puder. Uwaga: nie ubijać zbyt długo, krem może się zwarzyć.30-45sek/obroty 3

    Nasączenie:

    · pół szklanki likieru Cassis (z czarnej porzeczki)

    · 1/4 szklanki wody połączyć ze sobąl, wmieszać.

    Uwaga: nasączenie nie jest konieczne, ciasto mimo to jest wilgotne.


    Wykonanie

    Na tacy ułożyć jeden z blatów kakaowych. Nasączyć połową mieszanki z likierem. Blat posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki. Na dżem wyłożyć masę z serka kremowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem kakaowym. Nasączyć go resztą ponczu i posmarować pozostałym dżemem. Na wierzch wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać. Na wierzch starkować czekoladę. Schłodzić.

    Po schłodzeniu ciasto pokroić w kwadraty i podawać.

    Przechowywać w lodówce.

    * Najlepiej użyć naturalnego serka kremowego np. kanapkowego. Można również użyć zmielonego twarogu do serników, jednak masa może wyjść dość ścisła. Użyłam serka kremowego philadelphia dodając do masy odrobinę więcej cukru.

    Smacznego tmrc_emoticons.-).

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Porzeczkowiec

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: