thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 40min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 24/08/13
zmieniono dnia: 29/07/19

Składniki

Ciasto

  • 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 jogurtu naturalnego małego
  • 1 kostek masło 82%
  • 500 gramów mąki orkiszowej, (białej lub razowej)
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki cukru, najlepiej trzcinowego
  • 2 jajka

Jabłka

  • 1500 gramów jabłek najlepiej kwaśnych
  • 2 ziarna anyżu, można wcześniej zmielić lub użyć zmielonego
  • 2 płaskich łyżeczek cynamonu, można użyć więcej wg uznania
  • 3-4 goździków, można wcześniej zmielić
  • 1,5 płaskiej łyżeczki imbiru mielonego
  • 1 płaskiej łyżeczki zmielonej kurkumy
  • 3/4 szklanki cukru, najlepiej trzcinowego, można dodać więcej w zależności od rodzaju jabłek JAk ktoś woli słodsze desery proszę dodać 1 szklankę.
  • 1/2 szklanki rodzynek, wcześniej namoczyć

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto:
  1. Do naczynia miksujacego dodajemy wszystkie suche składniki ciasta: mąki, cukier, proszek do pieczenia. Mieszamy 10 sek/obr 3
  2. Następnie dodaj masło pokrojone na kawałki, jogurt i jajka
  3. Wyrabiamy ciasto 2,5 minuty Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Ciasto"Ciasto" (jeżeli po zakończeniu wyrabiania-wszystkie składniki są jeszcze nie wymieszane dobrze, ponów wyrabianie ciasta 2 minuty, Ciasto"Ciasto" .

    Ciasto przełóż do innego naczynia, podziel na 2 części.
  4. 1 część wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem i włóż do nagrzanego piekarnika (funkcja ciasto lub 170 stopni, góra+ dół+ termoobieg).

    Piecz 10 minut.
  5. Do czystego naczynia miksującego włóż obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka. Ponieważ jest ich dużo-można podzielić na 2 części (po 750 gramów). Rozdrabniamy 4 sekundy, obroty 4.
  6. Dodajemy pozostałe składniki (podzielone na pół jeśli jabłka dzielimy na do mieszania na 2 części , druga połowa będzie do drugiej części jabłek). Podgrzewamy, dusimy: 90stopni, 3,5 minuty obroty 2.
  7. 1 część jabłek wykładamy na podpieczony spód. Przygotowujemy drugą część jabłek. wykłądamy na część I.
  8. Pozostałą część ciasta równomiernie kruszymy na jabłka.
  9. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 40minut (opcja ciasto ub 170 stopni, dół+ góra+ termoobieg)
  10. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem (oczywiście najepiej jak jest przygotowany w thermomix).

    Smacznego!

Porady

Do wyjmowania i wykładania jabłek użyj kopystki. 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Szarlotka z nutką Indii

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 1, 2019 at 19:56
    4.0

    właśnie zrobiłam to ciacho, zrobiłam z mąki pszenicznej i pominęłam mąkę kukurydzianą nie zwiększając ilości mąki, (ciasto pięknie się wyrobiło w podanym czasie)
    zmniejszyłam też ilość cukru w masie jabłkowej do 1/3 szklanki i dodałam kilka kulek jałowca
    dałam tylko 1,5 kg jabłek - czas duszenia jabłek w przepisie jest stanowczo za krótki jak wspomniała monikadietomix i dzięki niej odcisnęłam sok i przy duszeniu włączyłam obroty wsteczne
    jeszcze jedna uwaga- jeśli pierwszą turę jabłek położysz na cieście i zaczniesz przygotowywać resztę to ciasto może się rozmoczyć i będzie nie smaczne.
    wyszło bardzo dobre, smakoszom jabłecznika smakowało

  • sierpnia 24, 2017 at 22:35

    monikadietomix:
    ja faktycznie wszystko robie w takim czasie i na takich obrotach....

  • września 30, 2016 at 20:15

    Robiłam i powiem szczerze że ciasto nie wyrobiło mi się w 3,5 min tylko z 3 x dłużej, zrobiłam z połowy jabłek i nawet po 1/2 kg jabłek nie chciał mi rozdrabniac nie mówiąc o 1 kg na raz. Z czasem duszenia podgrzewania też jest coś nie tak, bo po określonym czasie tm doszedł do 50 stopni więc nie było mowy o duszeniu. Wszysko zajeło mi mega sporo czasu ale wierze że będzie smaczne. Z duszonych jabłek odcisnełam jeszcze delikatnie sok, bo dużo się go wytworzyło. I przy duszeniu zmieniłam obroty na wsteczne, z jabłuszek zostałaby tylko papka. W tym momencie jest w piekarniku, nie mogę się doczekać, mniam

  • sierpnia 31, 2014 at 12:03

    W punkcie 3,5,6 są podane obroty i czastmrc_emoticons.) pozdrawiam

  • sierpnia 24, 2013 at 19:44

    tmrc_emoticons.) Kochanie czy mieszałaś w termomixie ???? jeżeli tak to podaj czas i obroty Love

  • sierpnia 24, 2013 at 19:38

    JA wymieszałam wszystko razem, ale oczywiście można te suche składniki wcześniej wymieszać.

  • sierpnia 24, 2013 at 18:20

    tmrc_emoticons.) Mam pytanie , czy w poz. 1 po dodaniu składników suchych,nie trzeba ich wymieszać ???? Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

  • sierpnia 24, 2013 at 18:16

    Przepis bardzo ciekawy tmrc_emoticons.) i napewno smaczny tmrc_emoticons.D mam tylko prosbe do autorki aby podala ilosci skladnikow w gramach - tak sie juz przyzwyczailam ze wszystko odmierzam w TM a nie w szklankach. Dziekuje i pozdrawiam Big Smile

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: