Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 40min
porcja/porcje/porcji
0
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Składniki
Ciasto
- 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 jogurtu naturalnego małego
- 1 kostek masło 82%
- 500 gramów mąki orkiszowej, (białej lub razowej)
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 0,5 szklanki cukru, najlepiej trzcinowego
- 2 jajka
Jabłka
- 1500 gramów jabłek najlepiej kwaśnych
- 2 ziarna anyżu, można wcześniej zmielić lub użyć zmielonego
- 2 płaskich łyżeczek cynamonu, można użyć więcej wg uznania
- 3-4 goździków, można wcześniej zmielić
- 1,5 płaskiej łyżeczki imbiru mielonego
- 1 płaskiej łyżeczki zmielonej kurkumy
- 3/4 szklanki cukru, najlepiej trzcinowego, można dodać więcej w zależności od rodzaju jabłek JAk ktoś woli słodsze desery proszę dodać 1 szklankę.
- 1/2 szklanki rodzynek, wcześniej namoczyć
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksujacego dodajemy wszystkie suche składniki ciasta: mąki, cukier, proszek do pieczenia. Mieszamy 10 sek/obr 3
- Następnie dodaj masło pokrojone na kawałki, jogurt i jajka
- Wyrabiamy ciasto 2,5 minuty "Blokada naczynia miksującego" "Ciasto" (jeżeli po zakończeniu wyrabiania-wszystkie składniki są jeszcze nie wymieszane dobrze, ponów wyrabianie ciasta 2 minuty, "Ciasto" .
Ciasto przełóż do innego naczynia, podziel na 2 części. - 1 część wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem i włóż do nagrzanego piekarnika (funkcja ciasto lub 170 stopni, góra+ dół+ termoobieg).
Piecz 10 minut. - Do czystego naczynia miksującego włóż obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka. Ponieważ jest ich dużo-można podzielić na 2 części (po 750 gramów). Rozdrabniamy 4 sekundy, obroty 4.
- Dodajemy pozostałe składniki (podzielone na pół jeśli jabłka dzielimy na do mieszania na 2 części , druga połowa będzie do drugiej części jabłek). Podgrzewamy, dusimy: 90stopni, 3,5 minuty obroty 2.
- 1 część jabłek wykładamy na podpieczony spód. Przygotowujemy drugą część jabłek. wykłądamy na część I.
- Pozostałą część ciasta równomiernie kruszymy na jabłka.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 40minut (opcja ciasto ub 170 stopni, dół+ góra+ termoobieg)
- Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem (oczywiście najepiej jak jest przygotowany w thermomix).
Smacznego!
Ciasto:
Porady
Do wyjmowania i wykładania jabłek użyj kopystki.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
właśnie zrobiłam to ciacho, zrobiłam z mąki pszenicznej i pominęłam mąkę kukurydzianą nie zwiększając ilości mąki, (ciasto pięknie się wyrobiło w podanym czasie)
zmniejszyłam też ilość cukru w masie jabłkowej do 1/3 szklanki i dodałam kilka kulek jałowca
dałam tylko 1,5 kg jabłek - czas duszenia jabłek w przepisie jest stanowczo za krótki jak wspomniała monikadietomix i dzięki niej odcisnęłam sok i przy duszeniu włączyłam obroty wsteczne
jeszcze jedna uwaga- jeśli pierwszą turę jabłek położysz na cieście i zaczniesz przygotowywać resztę to ciasto może się rozmoczyć i będzie nie smaczne.
wyszło bardzo dobre, smakoszom jabłecznika smakowało
monikadietomix:
ja faktycznie wszystko robie w takim czasie i na takich obrotach....
Robiłam i powiem szczerze że ciasto nie wyrobiło mi się w 3,5 min tylko z 3 x dłużej, zrobiłam z połowy jabłek i nawet po 1/2 kg jabłek nie chciał mi rozdrabniac nie mówiąc o 1 kg na raz. Z czasem duszenia podgrzewania też jest coś nie tak, bo po określonym czasie tm doszedł do 50 stopni więc nie było mowy o duszeniu. Wszysko zajeło mi mega sporo czasu ale wierze że będzie smaczne. Z duszonych jabłek odcisnełam jeszcze delikatnie sok, bo dużo się go wytworzyło. I przy duszeniu zmieniłam obroty na wsteczne, z jabłuszek zostałaby tylko papka. W tym momencie jest w piekarniku, nie mogę się doczekać, mniam
W punkcie 3,5,6 są podane obroty i czas pozdrawiam
Kochanie czy mieszałaś w termomixie ???? jeżeli tak to podaj czas i obroty
JA wymieszałam wszystko razem, ale oczywiście można te suche składniki wcześniej wymieszać.
Mam pytanie , czy w poz. 1 po dodaniu składników suchych,nie trzeba ich wymieszać ???? Pozdrawiam
Przepis bardzo ciekawy i napewno smaczny mam tylko prosbe do autorki aby podala ilosci skladnikow w gramach - tak sie juz przyzwyczailam ze wszystko odmierzam w TM a nie w szklankach. Dziekuje i pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Are you sure to delete this comment ?