
Składniki
- 800 gramów miąższu dyni Hokkaido, (nie trzeba jej obierać)
- 800 gramów wody
- 1 łyżeczek bulionu zrobionego w TM, warzywny lub drobiowy
- 1 łyżeczek przyprawy unwersalnej, zrobionej w TM
- 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
- 2 łyżeczki cukru/miodu
- 5 łyżek śmietany 12%lub 18%
- 1-2 opakowania sera mozarella
- 2 łyżki natki pietruszki posikanej + kolendra
- 5 łyżek grzanek, ja robię z suchych bułek lub chleba (podsmażam na oliwie, aż będą chrupiące i lekko brązowe)
- 2 kawałki imbiru świeżego, (około 2cm/2cm)
- 2 łyżki słonecznika/pestek dyni
- 15 gramów oleju
- 2 ząbki czosnku
- 30-50 gramów cebuli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Cebulę i czosnek wkładamy do naczynia i rozdrabniamy 5s/obr 5
2. Dodać oliwę i dusić 2min30s/aroma/obr2
3. Dodać dynę, rozdrobnić 8s/obr 4-6 (dyni hokkaido nie trzeba obierać!)
4.Dodać wodę, bulion, przyprawy, imbir
5. Gotować 17min/100stopni/obr 2
6.Doprawić do smaku
7.Zmiksować 30s/obroty 1-8 (stopniowo zwiększając)
8.Do talerzy wkroić po 4-5 plasterków mozarelli
9.Wlać zupę
10. Wlać 1 łyżkę śmietany na talerz, posypać natką i kolendrą, grzankami i słonecznikiem
SMACZNEGO!
Porady
Zupę można podawać bez śmietany i słonecznika jak ktoś nie lubi
Można podawać też z ravioli serowymi.
Aby zupa była bardziej pikantna ja dodaję przyprawy z chilli.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
madzior2711: może to kwestia dyni. Mnie nigdy tak się nie stało. Czasami gorzkość mogą dawać pestki dyni
Nie wiem co się stało.Robilam wszystko wg przepisu, dodałam dynię hokkaido razem ze skórą i zupa wyszła gorzka....nie nadawała się do jedzenia ☹️
Zupa pyszna, dodałam więcej bulionu warzywnego i kminu rzymskiego.
SMACZNA, POLECAM
szybka i pyszna zupka. Dziękuję
Polecam! Zupa pyszna.
Ja zrezygnowałam z mozalelli a do odstaniego miksowania dodałam łyżkę śmietany
Rewelacja, dziękuję
dziękuję za uznanie
ja też lubię tę zupę
Wyśmienity przepis, najlepszy krem z dyni jaki jadłam, mniam !!!
.... moje kubki smakowe oszalały, polecam
"Blokada naczynia miksującego" 