thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
1 butelka/butelki/butelek
Poziom
Łatwy

Składniki

Hummus z bobu

  • 750 gramów bobu, świeżego
  • 2 łyżki pasta tahini
  • 2 łyżki soku z cytryn
  • 65 gramów oliwy
  • 1 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu, mielonego, może być cytrynowy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Bób gotujemy 20 minut na parze (Varoma, 2 poziomy)
    2. Bób łuskamy i wkładamy 0,5 kg łuskanego bobu do naczynia miksującego.
    3. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę 30 sekund obroty 6, 30 sekund obroty 10
    4. Jeżeli pasta byłaby zbyt gęsta dodajemy kilka łyżek wody lub dodatkowej oliwy. Gotowe!

Porady

Prezpis również do zrobienia na TM31 i TM5
Dla wyrażniejszego smaku możesz dodac 2 ząbku czosnku
Idealna z pomidorami i kiełkami

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Hummus z bobu

Wydrukuj:

Komentarze

  • lipca 17, 2022 at 19:16
    4.0

    oooo, tyle lat minęło, a ja nie dodałam komentarza Puzzled Dzisiaj kolejny raz robiłam ten hummus. Z niewielką modyfikacją: dodaję więcej soli (około 1,5 łyżeczki) i sporo więcej cyryny. Jeśli ktoś lubi wyraźniejsze smaki, polecam dodać więcej czosnku. W moim przypadku musiałam dodać sporo więcej wody (i trochę oliwy), bo pasta wyszła dośc sucha i ciężko było ją "przemielić".
    Niemniej POLECAM jako alternmatywny przespis na coś z bobu.
    P.S. Najwięcej czasu zajęło mi obieranie bobu, ale warto było tmrc_emoticons.)

  • lipca 28, 2019 at 19:33

    Ekstra! Czegos takiego szukałam. Jestem przekonana, że efekt bedzie zachwycający. Dziękuję za inspirację.

Are you sure to delete this comment ?