Składniki
Nadzienie
- 500 g owoce jagodowe np. truskawka, borówka amerykańska
- 500 g serek ricotta fresca
- 50 g miodu
Ciasto
- 700 g mleka
- 50 g oliwy z oliwek
- 4 jajka
- 250 g mąki bezglutenowej np. Schar
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Nadzienie:
Do "Blokada naczynia miksującego" wkładamy serek ricotta, miód i owoce.
Wyrabiamy 5 s. / obr. 3
Następnie wyrabiamy 15 s. "Obroty wsteczne"
Ciasto:
Do "Blokada naczynia miksującego" wlewamy mleko i olej. Wsypujemy mąkę i wybijamy jajka.
Wyrabiamy 20 s. / obr. 4
Naleśniki smażymy, z dwóch stron na patelni posmarowanej oliwą z oliwek ( przed pierwszym smażeniem).
Porady
Nadzienie przygotować przed zrobieniem ciasta. Po przygotowaniu nadzenia, "Blokada naczynia miksującego" wypłukać i następnie przygotować w nim ciasto.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze