Składniki
- 500 g koncentratu mąki wielozarnistej bezglutenowej
- 7 g drożdży suchych
- 500 g ciepłej wody
- 10 g cukru
- 5 g soli
- 25 g oliwy z oliwek lub oleju sezamowego
- 20 g słonecznika łuskanego
- 20 g pestek dyni
- 20 g Pestek sezamu
- 30 g siemienia lnianego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć wszystkie produkty i wyrabiać 4 min. / "Ciasto" .
2. Ciasto przełożyć do foremki ( keksówki ) i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia.
3. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
4. Przed włożeniem ciasta chlebowego do piekarnika posmarować je oliwą.
4. Piec w temperaturze 180 stopni 40 - 45 min.
Chleb wielozarnisty bezglutenowy
Porady
Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Nie używać termoobiegu.
Chlebek jest rewelacyjny na ciepło z masełkiem i miodem. Do tego jeszcze kubek mleka i jest się w niebie
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze