thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
1h 25min
porcja/porcje/porcji
15 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 500 g koncentratu mąki wielozarnistej bezglutenowej
  • 7 g drożdży suchych
  • 500 g ciepłej wody
  • 10 g cukru
  • 5 g soli
  • 25 g oliwy z oliwek lub oleju sezamowego
  • 20 g słonecznika łuskanego
  • 20 g pestek dyni
  • 20 g Pestek sezamu
  • 30 g siemienia lnianego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Chleb wielozarnisty bezglutenowy
  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć wszystkie produkty i wyrabiać 4 min. / Ciasto"Ciasto" .

    2. Ciasto przełożyć do foremki ( keksówki ) i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia.

    3. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.

    4. Przed włożeniem ciasta chlebowego do piekarnika posmarować je oliwą.

    4. Piec w temperaturze 180 stopni 40 - 45 min. 

Porady

Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Nie używać termoobiegu.

Chlebek jest rewelacyjny na ciepło z masełkiem i miodem. Do tego jeszcze kubek mleka i jest się w niebie tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb wielozarnisty bezglutenowy

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?