thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
45h 10min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto

  • 200 g cukru, lub ksilitolu
  • 240 g mąki ziemniaczanej
  • 110 g oliwy z oliwek
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy, lub aromat
  • 5 jajek kurzych, lub 20 jajek przepiórczych

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. 1. Jajka w całości wybić do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , założyć motylek i wyrabiać 1 min. / obr. 6

    2. Dodajemy  cukier i cukier waniliowy, wyrabiamy 1 min. / obr. 8

    3. Zdejmujemy motylek.

    4. Do masy jajecznej dodajemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i oliwę. Wyrabiamy 40 s. / obr. 5

    5. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy 45 min. w temperaturze 160 stopni C.

     

     

     

     

     

     

     

     

Porady

Upieczoną babkę można posypać cukrem pudrem lub polać polewą lub lukrem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Babka piaskowa bezglutenowa

Wydrukuj:

Komentarze