Składniki
Na wierzch:
- 1 jajko surowe, roztrzepane
- 20 g sezamu lub maku, do posypania
Ciasto
- 60 g oleju z oliwek
- 50 g drożdży świeżych, lub 1 op. drożdży suchych
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli morskiej
- 30 g ziaren dyni
- 30 g ziaren słonecznika
- 30 g ziaren sezamu
- 280 g ciepłej wody
- 300 g koncentratu mąki bezglutenowej Schar
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Wszystkie składniki na ciasto wsypać do "Blokada naczynia miksującego" i wyrabiać przez 4 min/"Ciasto" .
2. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 OC.
3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
4. Z wyrobionego ciasta uformować bułki wielkości według własnego uznania. Bułki formować dłońmi opruszonymi mąką.
5. Bułki ułożyć na blaszce.
6. Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami.
7. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 min.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Buleczki na 5 z plusem.Faktycznie troche wiecej wody do ciasta mozna dodac i dalam mniej drozdzy.
Dlaczego wszystkie mi popękały???😭😭😭
Bułki są rewelacyjne. Jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić, tak pięknie wyrośniętych, bułeczek bezglutenowych. Bułki potrzebują jednak więcej wody, dodałam na oko, myślę że dodałam nie 280 g wody a 320-350 g. Tu trzeba indywidualnie podejść i sprawdzać czy wody wystarczy dążąc do zamierzonej konsystencji ciasta na bezglutenowe bułki czyli sporo rzadszego niż pszenne.
Faktycznie ma Pani rację. Do przepisu wkradł się błąd. Koncentratu mąki winno być 300 g. Zwykłej maki bezglutenowej dodaje się 500 g . Przepraszam za kłopot.
Tak, jak przypuszczałam-kamienne, nie do ugryzienia, nawet na tosty się nie nadają...
Przykro mi, ale przepis jest nieporozumieniem- ewidentnie za mało wody, czułam to przy wyrabianiu bulek, ale myślę sobie- ktoś przecież dał gwiazdki przepisowi, chyba nie bezzasadnie. Bułki nie urosły, nawet po 30 min, zmarnowałam 500 gr mąki i nie wiem, co dam rano dzieciom na śniadanie- podejrzewam, ze bułki będą kamienne...
Are you sure to delete this comment ?