thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
55min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Na wierzch:

  • 1 jajko surowe, roztrzepane
  • 20 g sezamu lub maku, do posypania

Ciasto

  • 60 g oleju z oliwek
  • 50 g drożdży świeżych, lub 1 op. drożdży suchych
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • 30 g ziaren dyni
  • 30 g ziaren słonecznika
  • 30 g ziaren sezamu
  • 280 g ciepłej wody
  • 300 g koncentratu mąki bezglutenowej Schar

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Wszystkie składniki na ciasto wsypać do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i wyrabiać przez 4 min/Ciasto"Ciasto" .

    2. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 OC.

    3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

    4. Z wyrobionego ciasta uformować bułki wielkości według własnego uznania. Bułki formować dłońmi opruszonymi mąką.

    5. Bułki ułożyć na blaszce.

    6. Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami.

    7. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 min.

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bułeczki z ziarnami bezglutenowe

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 8, 2022 at 16:52
    5.0

    Buleczki na 5 z plusem.Faktycznie troche wiecej wody do ciasta mozna dodac i dalam mniej drozdzy.

  • kwietnia 23, 2022 at 20:13

    Dlaczego wszystkie mi popękały???😭😭😭

  • stycznia 13, 2022 at 20:35

    Bułki są rewelacyjne. Jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić, tak pięknie wyrośniętych, bułeczek bezglutenowych. Bułki potrzebują jednak więcej wody, dodałam na oko, myślę że dodałam nie 280 g wody a 320-350 g. Tu trzeba indywidualnie podejść i sprawdzać czy wody wystarczy dążąc do zamierzonej konsystencji ciasta na bezglutenowe bułki czyli sporo rzadszego niż pszenne.

  • czerwca 3, 2016 at 10:41

    Faktycznie ma Pani rację. Do przepisu wkradł się błąd. Koncentratu mąki winno być 300 g. Zwykłej maki bezglutenowej dodaje się 500 g . Przepraszam za kłopot.

  • stycznia 25, 2016 at 09:18

    Tak, jak przypuszczałam-kamienne, nie do ugryzienia, nawet na tosty się nie nadają...

  • stycznia 24, 2016 at 23:28

    Przykro mi, ale przepis jest nieporozumieniem- ewidentnie za mało wody, czułam to przy wyrabianiu bulek, ale myślę sobie- ktoś przecież dał gwiazdki przepisowi, chyba nie bezzasadnie. Bułki nie urosły, nawet po 30 min, zmarnowałam 500 gr mąki i nie wiem, co dam rano dzieciom na śniadanie- podejrzewam, ze bułki będą kamienne...